Tudomány-Tech

Rendkívül furcsa halra bukkantak a tudósok 8 ezer méternél is mélyebben

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 16:15

Két csigahalat 8 ezer méter mélyről ki is fogtak a kutatók.

Egy eddig ismeretlen csigahalfajtára bukkantak tudósok, amikor a kutatótengeralattjárójuk több mint 8 ezer méteres mélységbe ereszkedett a Japántól délkeletre fekvő Izu-Ogasawara-árokban – írja a Guardian.

A csigahalról 8336 méter mélyen készítettek felvétel, ezzel új rekordot állítottak fel a legmélyebben észlelt halak esetében.

Egy másik rekordot is megdöntöttek a kutatók, amikor két másik csigahalat fogtak ki ugyanabban a mélytengeri árokban, 8022 méteres mélységből. Ezek az első olyan halak, amelyeket 8000 méternél nagyobb mélységből gyűjtöttek be.


A csigahalaknak több mint 400 fajtája ismert, amelyek a legkülönfélébb helyeken élnek, a sekély vizektől a mély óceánok sötétjéig.

Az expedíció vezető tudósa Alan Jamieson professzor elmondta, hogy egyes csigafajok sajátos alkalmazkodásuknak köszönhetően képesek mintegy 1000 méterrel mélyebben élni. A víz alatt 8000 méter mélyen a nyomás 800-szor nagyobb, mint az óceán felszínén. A csigahal a többi között úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytenger körülményekhez, valamint azzal, hogy zselés réteget növesztett maga köré.

Nyitókép: A mélytengeri csigahal. Fotó: Minderoo-UWA Deep Sea Research Centre.

#Tudomány-Tech#csigahal#mélytengeri lények#kutatás#japán

Címlapról ajánljuk