Tudomány-Tech

Atomtámadás, földönkívüliek, pornó az óvodásoknak, elfenekelt rémalak – így hackelték meg a tévéadásokat

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. március 14. 5:00

Nemrég légiriadóval hozta valaki a frászt a moszkvai tévénézőkre és rádióhallgatókra, de nem Oroszországot, csak a csatornák szervereit támadták meg. A cseh tévénézők 15 éve gombafelhőt láthattak az élő tájképen, az angolok pedig egy idegen civilizáció üzenetét hallhatták 45 éve. Kik, miért és hogyan kalózkodtak a rádióhullámokon, riadalmat vagy megrökönyödést keltve?

Alighanem megfagyott a vér a moszkvai tévénézők és rádióhallgatók ereiben, amikor múlt csütörtökön megszakadt az adás, és egy dörgedelmes hang arra figyelmeztetett, hogy támadás történt, mindenki menjen az óvóhelyekre. Az embereket arra is felszólították, hogy vegyenek be jódtablettát és viseljenek gázálarcot, a képernyőkön pedig a radioaktív sugárzás veszélyére figyelmeztető szimbólum jelent meg. A rendkívüli helyzetek minisztériuma tisztázta ezután, hogy nem Oroszországot, hanem a rádió- és tévécsatornák szervereit érte támadás, de jó eséllyel soha nem fogjuk megtudni a valóságot arról, hogy ki és miért keltett riadalmat.

A csütörtöki eset azonban nem egyedülálló – az elmúlt fél évszázadban világszerte előfordult, hogy illetéktelenek „térítettek el” tévéadásokat akár szórakozásból, akár azért, hogy valamilyen ügyben hallassák a hangjukat.

Atomvillanás balról

A kétezres években sok tévécsatorna töltötte ki azzal az üresjáratokat, hogy élő kameraképeket sugárzott az ország különböző tájairól andalító képújságzene kíséretében. A cseh köztévé a kettes csatornáján reggelenként Panorama címmel sugárzott ilyen műsort. Egy cseh művészcsoport, a Ztohoven tagjai a lengyel határon lévő Óriás-hegységben megtalálták az egyik automata kamerát, amelynek képét a műsorban közvetítették, rácsatlakoztak és a saját preparált felvételüket játszották be az élőkép helyett.

Így a cseh tévénézők 2007. június 17. reggelén egy atomvillanást láthattak az Óriás-hegységben, majd egy gombafelhőt, végül elment a kép, miközben tovább szólt a képújságzene.


A televízió vezetése érthetően nem volt elragadtatva a mutatványtól, nemcsak azért, mert a betelefonáló nézőknek kellett magyarázkodniuk, hanem azért is, mert a Černý Důl-i atomtámadás laikusok számára valóságosnak tűnő képsorai tömegpánikot kelthettek volna.

Az elkövetőkre nem volt nehéz ráakadni, mert a honlapjuk címét is kiírták a képernyőre. A Cseh Nemzeti Galéria által fiatal művészeknek járó kitüntetésben részesített Ztohoven tagjainak bíróság elé kellett állniuk. A csoport hat tagja akár három év börtönt is kaphatott volna, de arra hivatkoztak, hogy ez egy – Médiavalóság címmel illetett – művészeti projekt volt, amellyel azt akarták megmutatni, hogyan képes manipulálni a média a valóságot. Végül a bíróságon felmentették őket a rémhírterjesztés vádja alól. 

Szamizdat tévéadás

Nagyobb kockázatot vállaltak azok a lengyel rádiócsillagászok, akik az 1980-as évek közepén az állami tévé adására sugározták ki az ellenzéki Szolidaritás üzeneteit. Az észak-lengyelországi Toruń belvárosában 1985. szeptember 14-én, az esti krimi alatt viszonylag kevesen látták a „Szolidaritás Toruń: Kötelességünk bojkottálni a választást” és a „Szolidaritás Toruń: Elég az áremelésekből, a hazugságokból és az elnyomásból” feliratot a képernyőn, de annál nagyobb felzúdulást keltett. Két héttel később az esti híradó alatt ismételték meg a kalózadást.

A tudósok saját munkájukból merítették az ötletet. Az világos volt számukra, hogy olyan erős jelet nem tudnak sugározni, amivel elnyomnák az állami tévéadást. Korábban viszont megoldást kellett találniuk arra a problémára, hogy ha egy űrbeli rádiójel forrását egyszerre több rádióteleszkóppal akarják megfigyelni, akkor a rádióteleszkópokat nagyon pontosan kellett szinkronizálni egymással. Ezt ma már GPS műholdak segítségével oldják meg, akkoriban viszont a tévéadók által kisugárzott szinkronjelet használták fel.

A csillagászok rájöttek, hogy ha a tévéadáshoz nagyon pontosan szinkronizálva tudják kisugározni saját, kezdetleges házi számítógéppel előállított jelüket az állami tévé frekvenciáján, akkor az a közelben lakó tévénézőknél a képre vetített fehér feliratként állhat össze. A megvalósításon többen dolgoztak egyszerre anélkül, hogy tudták volna, ki vesz még részt a műveletben, amit a Lengyel Tudományos Akadémia toruńi asztrofizikai laboratóriumának vezetője, Jan Hanasz koordinált.

Az adóberendezésen Eugeniusz Pazderski dolgozott, aki visszaemlékezésében azt írta, megkönnyebbült, amikor elkészült és átadta a készüléket Hanasznak, remélve, hogy ezzel elkerülte a lebukást. Ám a második kalózadás után éjjel rendőrök mentek ki hozzá, felforgatták a lakását és bevitték kihallgatni. 

Atomtámadás, idegenek, pornó, politikai üzenetek a képernyőn – így hackeltek meg tévéadásokat az elmúlt fél évszázadban
Fotó: lostmediawiki.com

Egy másik visszaemlékezés szerint Hanasz több hónapig börtönben volt, de végül három másik tudóstársával felfüggesztett börtönbüntetést és nem túl jelentős pénzbüntetést kapott, munkahelyén pedig egy időre alacsonyabb pozícióba helyezték. Hanasznak felrótták, hogy Toruńban jóval alacsonyabb volt a választási részvétel, mint a környéken, de a tudós szerint szórólapokon, beszédekben, szamizdat újságcikkekben is biztatták a lengyeleket a választási bojkottra, bár kétségkívül az ő akciójuk volt a leglátványosabb. 

A lebukás egyébként nem vette el a kedvüket, Pazderski egy erősebb adóberendezésen kezdett dolgozni, de az 1988-ban kezdődő politikai fordulat miatt félbehagyta.

Jóságos idegenek

1977. november 26-án a dél-angliai Southern TV hírműsora közben elment a hang, a kép zavarossá vált, majd megszólalt egy hang, aki azt állította, hogy ő Vrillon, az Ashtar Galaktikus Parancsnokság képviselője. Vrillon arra figyelmeztetett, hogy az embereknek már csak kevés idejük van arra, hogy megtanuljanak békében együtt élni, és meg kell semmisíteniük a gonoszság fegyvereit. Elmondta, hogy az Ashtar Galaktikus Parancsnokság aggódva figyeli az emberiséget és mindent megtesz, hogy segítsen. 

Nem sokkal később visszatért a Southern TV műsorvezetője és közölte, hogy a nézők egy részénél hanghiba történt, amelynek elhárításán dolgoznak. A helyi sajtó szerint több ezer nézőt megijesztett az adás, amit sokan nagyon valóságosnak tartottak. Ám később kiderült, hogy a jelnek nem kellett az űrből érkeznie: egy félreeső helyen lévő átjátszóadón keresztül közvetítették, aminek eredetileg az a feladata, hogy egy távoli tévéadó jelét felerősítve sugározza, de ha a távoli tévéadó jelét egy közelebbi helyen lévő kisteljesítményű adóval elnyomják, akkor az átjátszóadó azt a jelet fogja továbbítani. Az elkövető viszont ebben az esetben nem került elő

Pornóháború

Így szól az Úr, a te Istened. Emlékezz meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt. Térjetek meg, mert közel van a mennyek országa

– olvashatták a Playboy Channel és egy amerikai pornócsatorna meglepett nézői a képernyőn 1987. szeptember 6-án. A nagy horderejű ügyben nyomozás indult, hogy kiderüljön, honnan érkezett a vallásos szöveg. Több mint háromszáz műholdas feladóállomást vizsgáltak át, és hat helyszínen találtak olyan feliratgenerátorokat, amelyekkel kiírhatták a szöveget. A kör végül leszűkült egy keresztény tévécsatorna, a Christian Broadcasting Network feladóállomására és az eset idején ott szolgálatot teljesítő technikusra, Thomas Haynie-ra, akit három év próbára bocsátottak, ezerdolláros büntetést kellett fizetnie és 150 óra közmunkát végeznie buzgóságáért. 

Ennek ellentettje történt a New Jersey állambeli Middletownban, ahol 2007. május elsejének reggelén a Disney Channel óvodásoknak szánt rajzfilmje helyett pornót sugároztak a kábelelőfizetőknek.

Két ember végezte a dolgát, teljes bedobással, gusztustalan volt

– panaszkodott egy háromgyerekes apa, akinek ötéves fia nézte az adást. A kábelszolgáltató nem árulta el, mi történt, de valószínű, hogy nem kalózkodás történt, hanem a szolgáltató hibázott. 

Fizetni a műsorért? Hallatlan!

Az 1980-as évek elején az Egyesült Államokban a kábelhálózatokon előfizetéses prémiumcsatornaként sugárzott HBO, Showtime és Movie Channel filmcsatornák műholdról szabadon és ingyen elérhetőek voltak, ezért virágzó üzlet volt a műholdvevő antennák árusítása mindaddig, amíg az érintett csatornák ezt fel nem ismerték és lekódolták műholdas jelüket. 1986. április 27-én az amerikai HBO a Sean Penn és Timothy Hutton főszereplésével készült Sólyom és a nepper című filmet sugározta, amikor a film elején a nézők több mint felénél elment az adás, majd egy monoszkóp jelent meg, rajta egy felirattal: „Jó estét, HBO, itt Captain Midnight! 12,95 dollár havonta? Na nem! (Showtime, Movie Channel, vigyázzatok!)” 

Atomtámadás, idegenek, pornó, politikai üzenetek a képernyőn – így hackeltek meg tévéadásokat az elmúlt fél évszázadban
 

Kiderült, hogy a zavaró jel egy floridai műholdas feladóállomásról érkezett, ahol mérnökként dolgozott egy bizonyos John MacDougall, a műholdvevő berendezések forgalmazásával foglalkozó MacDougall Electronics tulajdonosa, aki maga is sok pénzt veszített a filmcsatornák kódolása miatt. Azzal bukott le, hogy nagyon büszke volt tettére, és meghallották, amikor egy nyilvános telefonfülkében dicsekedett róla. Pénzbüntetést és felfüggesztett próbaidőt kapott, de azt mondta, nem bánta meg, hogy felszólalt a tisztességtelen árképzés és korlátozó kereskedelmi gyakorlat ellen.

Soha nem tudjuk meg, kit fenekeltek el

Talán a leghíresebb eset a Max Headroom-incidens, ami 1987. november 22-én történt Chicagóban. A WGN-TV csatornán az esti sporthírek alatt egy maszkos alak jelent meg imbolygó háttér előtt, és fél percig látható volt, hang nélkül. Úgy nézett ki, mint Max Headroom, aki egy brit sci-fi-ben tűnt fel két évvel korábban, mint a világ első számítógéppel generált tévés műsorvezetője (a filmben valójában egy színész alakította, akit maszkkal, kontaktlencsével és műanyagból öntött ruhával változtattak el). Ezután a csatorna technikusai közbeavatkoztak, és ismét a sportriporter volt látható, aki így szólt a nézőkhöz:

Nos, bizonyára kíváncsiak rá, hogy mi történt. Én is.

Két órával később egy másik tévécsatornán, a WWTW-n a Ki vagy, doki egyik epizódja közben ment el a kép, majd ismét megjelent a maszkos alak, ezután hanggal, és belterjes poénokkal bohóckodott, végül letolta a nadrágját és egy nő légycsapóval elfenekelte. A technikusoknak másfél percig tartott elhárítani a zavart.


A nézők általában viccesnek találták a dolgot – kivéve, akinek a kedvenc műsorát szakították meg –, a hírközlési felügyelet már kevésbé. A hatóság szóvivője egy év börtönt és százezer dolláros pénzbüntetést helyezett kilátásba az elkövetőnek. Kiderítették azt is, hogyan fordulhatott elő az eset: a tévécsatornák a stúdiótól az adótoronyig mikrohullámon juttatták el a műsorjelet, az elkövető ezt a jelet zavarhatta meg. Bár az ügy öt év után elévült, az elkövető soha nem jelentkezett.

#Tudomány-Tech#hackertámadás#kalózkodás#tévé#atomtámadás#szolidaritás#pornó#idegenek#ma

Címlapról ajánljuk