Tudomány-Tech

Új magyar bogárfajt fedeztek fel, tündéri nevet kapott

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 12:11

Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere bukkant rá.

A National Geographic írta meg, hogy Esztergom közelében, a Kincses-hegyen végzett felmérés során Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere bukkant rá egy bogárra. Mivel az állatka a szakértő szem számára gyanúsan idegen volt és a közelben áll a Suzuki gyár, felmerült, hogy esetleg egy idegenhonos, ázsiai bogárról van szó, így a szakember alapos vizsgálatnak vetette alá a kis ormányosbogarat. A vizsgálatok és összehasonlítások alapján kiderült: a tudomány számára új fajt fedezett fel. 

A lap szerint az ormányosbogarak a világ talán legsikeresebb bogarai, névadójuk, a megnyúlt „ormányuk” a szájszervük módosulásával alakult ki, a nőstény bogarak ezzel fúrnak bele – a zsuzsókák esetében a tápnövényük fejlődő termésébe, ahová a petéiket aztán elhelyezik. 

A magyarul zsuzsóka néven ismert nemük (Curculio) világszerte körülbelül 400 fajból áll, Magyarországon eddig tíz faját ismerték, ám a felfedezéssel ez 11-re bővült. 

Az új faj, a rövidormányú zsuzsóka nevet kapta, a tudományos neve a felfedező felesége, Szénásiné Demeter Gyöngyi tiszteletére Curculio gyongyiae lett.

Új magyar bogárfajt fedeztek fel, tündéri nevet kapott
Rövidormányú zsuzsóka egy tölgylevélen. – Fotó: Keresztes Gábor, Forrás: izeltlabuak.hu

Az állatka eddig megismert egyedeit molyhos tölgyeken találták, e fákon más zsuzsókák is előfordulnak, ám az új faj rendkívül ritka, és csak igen kis egyedszámban bukkantak rá a tipikus, dombvidéki mészköves, dolomitos élőhelyén, hazánk középső tájain, jórészt a Pilisben. 

A bogár sárgás-barna színű, a testhossza átlag 6,5 (hím) – 6,7 (nőstény) milliméter, a jellegzetes ormánya még 2,5 millimétert hozzátesz ehhez, így közel egy centis az állatka. 

Nyitókép: Keresztes Gábor, Forrás: izeltlabuak.hu, LICENC CC BY 4.0

 

#Tudomány-Tech#duna-ipoly nemzeti park#zsuzsóka#rövidormányú zsuzsóka#bogár

Címlapról ajánljuk