Tudomány-Tech

Háromlábú, kerekeken guruló teknős mentheti meg faját a kipusztulástól

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 9:58

Reményt egy csempész bőröndjében találták meg. Faja a kipusztulás szélén áll a vadkereskedők miatt.

Hope, azaz Remény a neve annak a háromlábú, kerekekkel közlekedő teknősnek, akit csempészektől mentettek meg a vámosok 2019-ben, Hongkongban. Hope-ot egy bőröndben találták meg 56 másik teknőssel együtt, írta meg a Sky News.

A vadállatokkal kereskedő, a Comore-szigetekről utazó csempészt két év börtönre ítélték. A Az angonoka teknős (vagy ekevas teknős) a Chesteri Állatkertben rendezkedett be, és egy szakértők által tervezett görgőkészletet használ a mozgáshoz. A Wikipédia szerint az angonoka teknős Madagaszkár északnyugati részén honos. Tüskés bozótosokat és a füves részeket kedveli, de ártéri erdőkben is előfordul.

Az angonoka teknős egyike a legritkább teknősfajoknak a földön. 

Jelenlegi becsült állománya 100 és 400 egyed között lehet, melyek kizárólag egy 25×60 kilométeres területen fordulnak elő, Madagaszkár északnyugati részén.

A természetvédők célja, hogy Hope csatlakozzon egy európai természetvédelmi tenyésztési programhoz, és segítsen megmenteni a fajt a kihalástól, nevéhez méltóan. Dr. Gerardo Garcia, a Chesteri Állatkert kurátora elmondta: 

Hope több okból is hihetetlenül különleges teknős.

Kiemelte: az angonoka teknősök rendkívül ritka állatok. „Nemcsak a világ legveszélyeztetettebb teknősfajtája, hanem a bolygó egyik legveszélyeztetettebb állata is” – fogalmazott, majd hozzátette: ma már kevesebb mint 300 példány él a vadonban az illegális vadkereskedők miatt, így gyakorlatilag kipusztultak Madagaszkáron.

„Hope-nak ráadásul figyelemre méltó élettörténete van: csempészek elől mentették meg, felfedezték, hogy hiányzik a lába, majd egy speciális mozgásszervi protézist szereltek fel neki, amely segít neki a közlekedésben. Csodálatosan jól működik – gyorsabban mozog, mint három szomszédja” – mondta a szakember, aki szerint Hope szépen beilleszkedett új otthonában, és néhány év múlva – amint jobban kifejlődik– remélhetőleg utódokat fog nemzeni, és a természetvédelmi állatkertekben élő biztosítási állománynak köszönhetően hozzájárul a faj fennmaradásához.

Nyitókép:  Peter Byrne / PA Images / Getty Images

#Tudomány-Tech#teknős#angonoka teknős#csempész#madagaszkár

Címlapról ajánljuk