Tudomány-Tech

Biztosan jó ötlet több cukrot követelni az energiaitalokba?

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. június 17. 7:05

Megtévesztésnek minősítette a hazai gyártók szövetsége a cukormentes, illetve a csökkentett koffeintartalmú energiaitalok forgalmazását. Pedig Schmidt Judit dietetikus szerint a magyar lakosság eleve túl sok cukrot fogyaszt, és különösen a fiataloknál lehet veszélyes a koffeintúladagolás.

Első látásra különös tartalmú közleményt adott ki június 3-án a Magyar Energiaital Szövetség. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a Népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi. CIII. törvény világosan megfogalmazza, hogy „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 mg/100 ml mennyiséget”, ennek ellenére a szövetség álláspontja szerint

„fogyasztói megtévesztés lehet”, ha egyes gyártók cukormentes, illetve 32 mg / 100 ml-nél kisebb koffeintartalmú energiaitalokat forgalmaznak Magyarországon. Hiszen az energiát a cukor biztosítja, az éberséget pedig a koffein.

Ez azt jelenti, hogy a szövetség szerint ha egy gyártó kihagyja a termék fő összetevőit vagy olyan mértékben csökkenti, hogy elveszíti jellegzetéségét, akkor már csak a nevében marad az, ami. A fentiek alapján a Magyar Energiaital Szövetség szerint megtévesztés lehet az is, ha egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú, kevés szénhidrátot tartalmazó italt energiaitalnak nevezünk. Továbbá egy valódi energiaital koffeintartalma 32mg /100ml, ami nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg. Eközben megjelentek olyan energiaital változatok is, amelyek koffein tartalma csak egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml).

A közlemény azért is furcsa, mert a 2021 novemberében bejegyzett egyesület alapító tagjai között van az egyik legnagyobb hazai energiaital-gyártó cég, amely maga is előállít olyan cukormentes, általa élénkítőnek nevezett szénsavas üdítőitalt, amelyet energiaitalként forgalmaz az összes kereskedő, és a hivatalos termékbesorolása is ez. Egy másik magyar gyártó (aki szintén tagja a szövetségnek) diszkont kategóriás energiaitalai között pedig találunk 15 mg / 100 ml, vagyis csökkentett mennyiségű koffeint tartalmazó üdítőt (még éppen a törvényi határérték szerinti koffeinmennyiséggel).

A Magyar Energiaital Szövetség álláspontja ráadásul a modern táplálkozástudományi eredmények fényében, illetve az ezeket követő üdítőipari trendekhez képest is kilóg a sorból. A multinacionális szénsavasüdítőital-gyártók marketingje ma már elsősorban a termékeik cukormentes változatát tolja előtérbe.

Sőt nincs az az élelmiszer-ipari cég, amely manapság úgy reklámozná magát, hogy az ő terméke cukrosabb, tehát jobb.

Ennek egyszerű oka van: nemzetközi tudományos konszenzus van arról, hogy a finomított, étkezési cukor, vagyis a szacharóz túlfogyasztása a fejlett társadalmak rákfenéje, mert drasztikusan növeli a túlsúly, az elhízás, és ezek következtében a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A koffeinről nincs ennyire egységes tudományos álláspont. A vérnyomásemelő, érszűkító, élénkítő hatású vegyület életkortól, testsúlytól, egészségi állapottól és genetikai adottságoktól függően különbözőképpen hat az emberekre.

Biztos jó ötlet több cukrot követelni az energiaitalokba?
Fotó: Getty Images

Ám a nikotinnal ellentétben a koffeinhez Magyarországon a 18 év alatti személyek is korlátozás nélkül hozzáférhetnek. 

Gyakori látvány a nulladik vagy az első órájukra tartó, álmos gyerekeket látni a buszmegállókban vagy az iskolák előtt, akik már a reggelüket is energiaitallal indítják. Ugyanakkor a magyar iskolákban az energiaitalok árusítása tilos.

Ezen felül sok felnőtt issza literszámra közönséges üdítőként, szomjoltás céljából is az energiaitalokat, és a bulizók egyik kedvenc kombinációja a mai napig az alkohol-energiaital párosítás.

Miért veszélyesebb a koffein a gyerekekre?

Schmidt Judit dietetikus a rtl.hu megkeresésére elmondta, egészséges felnőttek számára az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) ajánlása szerint napi 400 mg koffein jelenti a napi maximális mennyiséget,

ami kiszereléstől és márkától függően 4-5 doboz energiaitalt is jelenthet.

Mivel koffeint kávéval, fekete- és zöldteával is fogyasztunk, ezért valójában ennél kisebb a még biztonsággal fogyasztható dózis. Várandós és szoptató nők esetében ezt a mennyiséget 200 mg-ra kell csökkenteni, ami nagyjából két csésze kávét jelent. Számukra az energiaitalok fogyasztása nem is javasolt, mivel az általuk és/vagy más koffeintartalmú italok révén túlzásba vitt koffeinfogyasztás negatívan hathat a magzati fejlődésre és a szoptatott csecsemők egészséges növekedésére is.

Biztos jó ötlet több cukrot követelni az energiaitalokba?
Fotó: Getty Images

Gyermekek esetében 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg a felső határt. Egy tizenéves gyereknél ez 150 mg körüli értéket jelent. Azonban Schmidt Judit szerint semmiképpen nem cél, hogy vonzóvá, elfogadhatóvá tegyük a gyerekek számára napi akár egy doboz energiaital fogyasztását is, mivel nekik még több pihenésre, alvásra van szükségük az egészséges fejlődéshez, növekedéshez, mint a felnőtteknek.

Ennek ellenére a szakember szerint a fiatal (15-29 év közötti) korosztály van a leginkább kitéve az energiaitalt gyártó és forgalmazó cégek marketingkampányainak. Márpedig ők a felnőtteknél érzékenyebben reagálnak a koffeinre, hiszen szervezetük lassabban bontja le azt.

Éppen ezért a gyerekek és a fiatal korosztály tagjai sokkal könnyebben túladagolhatják a koffeint, ennek következményeit pedig egyre gyakrabban észlelik a szakemberek már kisiskolásoknál is. A koffeintúladagolás hatására (felnőttnél, gyereknél egyaránt) álmatlanság, izgatottság, szorongás, remegés, görcsök, hideg verejtékezés, hányinger, hányás, gyomorpanaszok, szapora szívverés, szívritmusproblémák, súlyos esetben életet veszélyeztető mellékhatások (infarktus, máj- és vesekárosodás) is jelentkezhetnek, amelyek már orvosi ellátást igényelnek. Mindezek miatt Schmidt Judit úgy véli, 

az energiaitalok esetében ugyanúgy fontos lenne a reklámok kiegészítéseként tájékoztatni a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról, mint például a dohánytermékek esetében. 

Fontos lenne az iskolai tájékoztatás is, hogy már a tantermekben felhívják a figyelmet a koffein túlfogyasztásának veszélyeire.

Édes élet

Bár a Magyar Energiaital Szövetség közleménye a termékek cukortartalmában látja az energetizáló hatás forrását, Schmidt Judit szerint az energiaital a hozzáadott cukor mellett sokkal inkább a koffein és egyéb serkentő hatású összetevők révén fokozza az éberséget, a fizikai vagy mentális teljesítményt, és nyomja el a fáradtságérzetet. Mint mondta, kevésbé a cukortartalmuk miatt fogyasztják ezeket a termékeket, mivel nem elsősorban a cukortól várják azt a kirobbanó hatást, amit a reklámok sugallnak.

Valójában nem tartom kifejezetten problémásnak, hogy a gyártók – részben a kereskedelmi érdekek, részben a fogyasztói igények változásával – csökkenteni igyekeznek az energiaitalok cukortartalmát, mivel a hazai lakosság még mindig túl sok cukrot fogyaszt, 

igaz, az elmúlt években javult a tendencia. Ez akkor okozhat gondot, ha valaki valóban számítana az energiaitallal elfogyasztott energiatartalomra is (fizikai, szellemi megterhelés esetén), bár ez más italokkal is pótolható” – fogalmazott a dietetikus. 

A cukor túlfogyasztásának veszélye nem a gyümölcsök természetes cukortartalma révén valósulhat meg, amitől sokan feleslegesen rettegnek. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a finomított cukor sem önmagában rossz, sokkal fontosabb, hogy mennyit, milyen gyakran, és milyen formában fogyasztunk el belőle. Hiszen, ha nem használjuk fel az általa adott plusz energiát, például üdítőkkel, energiaitalokkal, akkor az felesleges energiaforrást jelent, ami hosszú távon, az étrend és életmód egyéb összetevői mellett a túlsúly és az elhízás felé billenti a mérleget. 

Schmidt Judit úgy véli, akinek több energiára van szüksége, mert például sportol vagy intenzív szellemi tevékenységet végez, az jobban teszi, ha nem az energiaitalok cukortartalmával fedezi a megnövekedett energiaszükségletét, hanem jobban odafigyel az étrendje egyéb elemeire. Szükség esetén pedig keressen fel dietetikust, akivel át tudja beszélni az egyénileg javasolt étrend részleteit.

A témában kérdéseket tettünk fel a Magyar Energiaital Szövetségnek (a weboldaluk üzenetküldő felületén keresztül), de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amennyiben megkapjuk, közölni fogjuk.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#energiaital#cukor#dietetikus#egészséges táplálkozás#fiatalok#ma

Címlapról ajánljuk