Tudomány-Tech

Élet a világűrben – az űrhajózás történetének legbizarrabb esetei

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. január 13. 19:56

Kávéfőzés vizeletből, alvás álló helyzetben, mosakodás tusfürdő nélkül, és vécézés egy hétmilliárd forintból készült toaletten – csak néhány dolog, amelyekből látszik, hogy igencsak furcsa az élet a világűrben. 

Az asztronauták néha igencsak kellemetlen helyzetekbe kerülnek, ám hiába nem szeretnék, egyre több dolog szivárog ki ezekről az esetekről – különösen azóta, hogy élőben közvetítenek az űrállomásokról. 

Rengeteg embert vonz az űr végtelenje, mindenki kíváncsi, hogy mi van odafent 

– mondta a Fókusznak Tamási Dávid egy űrhajózással foglalkozó internetes oldal, a spacejunkie.hu főszerkesztője. 

A szakértő szerint a kínos dolgok már az első repülések alkalmával előjöttek. 

A legelső űrsétán például az orosz Alekszej Leonovnak annyira felfúvódott az űrruhája a nyomáskülönbség miatt, hogy nem fért be a zsilipbe visszafelé. 

Hiába tuszkolta magát, kicsi volt a lyuk. Végül az mentette meg az életét, hogy – bár szigorúan tilos és életveszélyes – elkezdte kiengedni a levegőt az űrruhájából, így az összement és befért a zsilipbe. A legtöbb gond azonban – nemcsak régen, hanem ma is – a kis- és nagydolgok elvégzésével van.  

Buzz Aldrin például – aki másodjára lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong után –, miután kilépett a holdkompból, bepisilt az űrruhába. Olyan is előfordult, hogy elszabadult az űrhajó belsejében az emésztés végterméke: az egyik Apollo-misszión emberi ürülékdarab keringett az élő adás során a kabinban. Ekkor jöttek rá, hogy jobban le kell zárni azokat a zsákokat, amelyekben a hulladékot gyűjtik.

A vizelet kiengedése viszont kifejezetten szórakoztató pillanatokat okoz, mert amikor kikerül az űrhajóból a vákumba, azonnal megfagy és érdekes kompozíciók jönnek létre.

Volt már kilencven éves űrhajós is

1961 óta több mint 400 űrhajós járt a világűrben amerikai, orosz és kínai űrhajókon. 

A legtöbb időt az orosz Valerij Poljakov töltötte a kozmoszban, ő egyszer 437 napot, azaz több mint 1 évet volt fent. 

A legkevesebb időt a New Shepard űrhajó űrturistái időztek a csillagközi térben, mindössze 4 percet. Az eddigi legfiatalabb űrutazó 18, a legidősebb 90 éves volt. Jelenleg hét ember tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson.

Ami elromolhat, az el is romlik

Szinte minden elképzelhető meghibásodás, elképzelhető kellemetlen helyzet megtörtént – ezt már Magyari Gábor, a magyar űrhajós program repülésoperációért és kiválasztásért felelős projektvezetője mondta. Az ő édesapja volt Magyari Béla űrhajós, a Szojuz–36 tartalékszemélyzetének tagja.

Az oroszoknál előfordult, hogy annyira összevesztek, hogy 1 hétig nem szóltak egymáshoz, a személyzet tagjai pedig az irányításon keresztül kommunikáltak egymással.  

Azok az űrállomások akkorák voltak, mint egy szoba, de az egyik kolléga leszólt az irányításhoz, hogy mondják meg a másik kollégának, hogy ezt a tevékenységet indítsa el – mondta Magyari Gábor.

Óriási a terhelés

Talán nem is fizikai megterhelés a legnagyobb egy űrhajós számára, hanem a lelki. Főleg a bezártság miatt. Volt aki idegösszeroppanást is kapott emiatt.

Volt olyan űrhajós, aki lefagyott, egyszerűen nem mozdult, nem kommunikált, nem csinált semmit. Amikor visszatértek és kinyitották a kabin tetejét akkor is ott ült és hosszú hetekbe telt, mire rehabilitálni lehetett 

– fogalmazott Magyari Gábor.

Chris Hadfield kanadai űrhajós egyszer egy időre meg is vakult fent. Az esetet néhány éve személyesen is elmesélte a Fókusznak Budapesten. 2001-ben a Nemzetközi űrállomáson ment ki űrsétára, amikor belement valami a szemébe és könnyezni kezdett.  

„Gravitáció nélkül azonban a könny nem csorog le. Szóval egyre jobban könnyeztem, ami egy kis labdává állt össze a szememben. Be kellett csukni a szemem és közben megpróbáltam félszemmel dolgozni. De a könny egyre nagyobb lett és átcsúszott a másik szememre is. Na akkor vakultam meg teljesen. Ott kint a világűrben, az első űrsétám alkalmával” – mondta.

Az asztronauta értesítette rádión Houstont, akik azonnal vissza akarták küldeni az űrállomásra. Végül félóra után csak sikerült valahogy lerázni a könnyet a szemeiről és folytathatta a munkáját.

Ő volt az az űrhajós, aki a világ első űrben rögzített videoklipjét készítette. A Fókusz videójában is látható híres gitárpörgetését több tízmillióan látták az interneten. Az asztronauta rendszeresen fotózott is, lefényképezte a Balatont és Budapestet is kétszer. Egyik alkalommal üdvözölte a Török családot is, amely bejárat az egész magyar sajtót. Akkor derült ki, hogy a fia egy magyar lányt vett feleségül.

Persze leginkább dolgozni mennek fel az űrhajósok, akik néha ki sem látszanak a munkából. 

Ezért az is megtörtént, hogy sztrájkba lépett fent a személyzet.

Lehet beszélni lázadásról, az Apolló 7 űrhajósainak annyi dolguk volt, hogy azt mondták, hogy nekik elegük van, pihenni szeretnének – mondta Tamási Dávid.

Azért a legtöbb asztronauta jól érzi magát az űrben. Vannak akik szabadidejükben tollasozgatnak, sportolgatnak, kávét főznek – persze a megtisztított vizeletükből – de nemrég még filmet is forgattak az űrállomáson. Mégpedig az oroszok, a világon elsőként. Fogyókúrázni is remekül lehet fent. A szakértők szerint rengeteget fogyhat egy ember, ha nem vigyáz magára.

Mindenki nagyon sokat fogy a világűrben, nehéz is hízni, mert nincsenek is olyan táplálékok

 – mutatott rá Magyari Gábor. Az izmok, csontok ráadásul folyamatosan leépülnek, sőt az űrhajósok a magasságukból is veszítenek néhány centit. Hosszú távú űrrepülésnél az okoz nagyobb gondot, hogy 

az izmok és a csontok olyan mértékben leépülnek, hogy akár 1-2 hónapos mozgásszervi rehabilitáció után tud felállni az űrhajós.

Hogy milyen fent az élet a világűrben, és hogy időnként milyen nem várt problémák adódhatnak, nemsokára egy magyar is megtapasztalhatja. A tervek szerint ugyanis 2024-ben egy magyar kutató űrhajóssal is elindul egy űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra.

Nyitókép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen Richard Arnold amerikai, valamint Oleg Artemjev és Anton Skaplerov orosz űrhajósok pizzát készítenek a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomáson 2018. április 20-án. Fotó: MTI/EPA/NASA

 

#Tudomány-Tech#világűr#űrhajó#asztronauta#űrkutatás

Címlapról ajánljuk