Gazdaság

Szeretne eljutni a világűr széléig? Ebben a kapszulában teheti meg a legolcsóbban

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 16:37

Azért nem fapados áron: a hatórás útért nagyjából 57 millió forintnyi dollárt kell fizetni. 2026-tól indítják majd az első járatokat.

 Jurij Gagarin szovjet űrhajós volt az első ember, aki láthatta a Földet az űrből, de a CNN összeállítása szerint a cégek ma már három kategóriában is versenyeznek azért, hogy mindennapossá tegyék ezt az élményt.

  1. A legdrágább Elon Musk SpaceX-programja, a résztvevőknek több tízmillió dollárt (forintban tehát milliárdokat) kell fizetni, de cserébe nemcsak a Föld görbületét láthatják az utasok, hanem megtapasztalhatják a súlytalanság érzését is. A milliárdosok ebben az esetben több mint 300 kilométerre távolodnak el a bolygó felszínétől.
  2. Jeff Bezos Blue Origin és Richard Branson Virgin Galactic nevű cége 450 ezer dollárért (160 millió forintért) kínál űrutazást, a turisták pedig 80-120 kilométeres magasságból nézhetnek le, és ők is átélhetik a nulla gravitációt is.
  3. A legolcsóbb lehetőséget pedig az „űrközeli kalandokat” ígérő cégek ajánlják, ilyen például a Space Perspective, a World View és a most induló spanyol HALO Space. Ezek a túrák 25-40 kilométerre távolodnak el a Földtől (azaz még nincs súlytalanság), és nagyjából 50 és 200 ezer dollár (18 és 70 millió forint) közötti összeget kell fizetni értük.

Londonban a HALO Space vezérigazgatója, Carlos Mira már be is mutatta az Aurora űrkapszula belső kialakítását, amely csapata reményei szerint 2030-ra 10 ezer utast szállít majd az űr szélére.

Ezen a videón a Space Perspective tervei láthatók, ide kattintva pedig a HALO Space-ről látható néhány kép. 


Az 5x3,5 méteres kapszulát egy hatalmas hélium ballonra függesztik fel, a legfeljebb hat órán át tartó utakon pedig nyolc utas foglal helyet benne. Eddig öt sikeres tesztrepülésen vannak túl, terveik szerint 2026-ban megindulnak a kereskedelmi járatok is, egy jegy 164 ezer dollárba (57 millió forintba) kerül majd.

Carlos Mira azt mondta, hogy a fejlesztés során kiforrott technológiákat használtak és partnerséget kötöttek a legnagyobb gyártókkal, így sokkal gyorsabban haladtak. A nagyon szűk helyen, kényelmes ülőhelyeket, óriási ablakokat, tárolóhelyeket, valamint egy wc-fülkét kellett kialakítani. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Pixabay

#Gazdaság#világűr#kapszula#utazás#turizmus

Címlapról ajánljuk