Tudomány-Tech

A tudósok már a levegőből is képesek DNS-t kivonni

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 8. 14:02

Ez segíthet megvédeni a veszélyeztetett állatfajokat.

Két tudóscsoport is azon dolgozik, hogy veszélyeztetett állatfajok védelmére használja fel a levegőből kivont DNS-mintákat. Egy dán és egy brit-kanadai projekt is az úgynevezett eDNS-ek elemzésén dolgozik:

ezek az emberek, állatok és növények által a környezetben hagyott DNS-minták, amiknek többek között a hámló bőr, az ürülék, és a vér a forrásai.

Korábban már sikeresen használták az eDNS-t arra, hogy vízi környezetben találjanak rá veszélyeztetett állatok nagyon populációira. A következő lépés az lehet, hogy ugyanezt szárazföldön is, a levegőből kivont mintákkal tegyék meg.

A legnagyobb nehézség az, hogy az eDNS jobban szétoszlik a levegőben, mint a vízben, így nehezebb begyűjteni és nyomon követni a mintákat. A kutatócsoportok azonban már értek el sikereket.

A brit-kanadai projektben sikerült elkülöníteni 25 különböző állatfaj DNS-ét a levegőben, míg a dánok sikeresen azonosítottak 49 fajt egy állatkertben gyűjtött levegőmintákból. Mindkét csapat azt reméli, hogy ez a módszer forradalmasíthatja a veszélyeztetett fajok nyomonkövetését, írja a CNN.

Nyitókép: PixxlTeufel / Pixabay

#Tudomány-Tech#dns#állat#állatkert#veszélyeztetett#kivonás#levegő

Címlapról ajánljuk