Tudomány-Tech

Nálunk is meredeken nőhet az omikronos fertőzések száma

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 22. 15:21

A magánlaborban, ahol múlt hét elején először mutatták ki a koronavírus új variánsát, mostanra már minden negyedik minta omikronos.

Akárcsak több nyugat-európai országban, nálunk is korábban elképzelhetetlen sebességgel futhat fel az omikron variáns

nyilatkozta a 444-nek Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. A Neumann Labs volt az a magánlaboratórium, ahol az új típusú koronavírus rendkívül fertőző új variánsát, az omikront először kimutatták Magyarországon.

Az omikron megjelenése december 13-ra datálható, akkor derült ki egy házaspár tesztjéből, hogy ők már az új variánsal fertőződtek meg. Az eltelt másfél hétben eleinte elszórtan bukkantak fel újabb és újabb omikronos esetek, mostanra azonban kijelenthető, hogy felfutóban vannak az ehhez a variánshoz köthető fertőzésszámok.

Nyíri Miklós tájékoztatása szerint munkatársai az elmúlt napokban elkezdték újra megvizsgálni a náluk talált pozitív mintákat, és azt találták, hogy 93 mintából 20 egészen biztosan omikronos volt, azaz a Neumann Labsban vizsgált és pozitívnak talált minták negyede az új variáns örökítőanyagát tartalmazta.

Mivel Magyarországon uniós mércével mérve nagyon alacsony az elvégzett tesztek száma, így nem lehet képet alkotni az omikron terjedéséről. Az valószínű, hogy már most jóval elterjedtebb annál, mint ami a Neumann Labs saját adataiból következtethető.

Kiszoríthatja a delta variánst

Az omikron variáns az utóbbi hetek hírei szerint minden eddigi verziónál gyorsabban terjed. Több országban már nagyjából fele-fele lehet a delta és az omikron előfordulása, de az Egyesült Államokban például az új fertőzések háromnegyedét már az omikronos esetek adják. A német szövetségi kormány egészségügyi minisztere pedig szerdán jelentette be, hogy nem lehet megakadályozni az omikron miatti ötödik hullámot Németországban, ahol várhatóan 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns.

A rendelkezésre álló nemzetközi járványügyi adatok szerint az omikronos megbetegedések enyhébb lefolyásúak, mint a delta variánsé. Rusvai Miklós virológus az RTL Híradójának ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy éppen ezért az omikron hozhatja el a nyájimmunitást, és a világjárvány lecsendesülését.

Nyitókép: RTL Híradó

#Tudomány-Tech#koronavírus#omikron#neumann labs#ötödik hullám#koronavírus-járvány

Címlapról ajánljuk