Tudomány-Tech

Félelmetes bosszúhadjáratot indítottak a majmok egy indiai falu ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 18. 19:43

A falu kutyái korábban megöltek egy kismajmot, mire elszabadult a pokol: az emberszabásúak elkezdtek a kutyák kölykeire majd a gyerekekre is vadászni.

Az állatok alapvetően ösztönökre épülő világában jobbára ismeretlenek az olyan fogalmak, mint az irigység, harag vagy a bosszú, de az, ami az indiai Maharashtra államban zajlik egy hónapja, úgy tűnik kivételt képez ez alól. Majalgaon városából, illetve egy közeli faluból, Lavoolból érkezett jelentések szerint valóságos bosszúhadjáratba kezdtek a környékbeli majmok (az országban nagy rézuszmajom-populációk élnek az ember közvetlen közelségében).

A mostanra teljesen elfajult helyzet előzménye az volt, hogy néhány kutya állítólag megölt egy majomkölyköt, és ez indította be a lavinaszerű eseményeket, derül ki az indiai News18 cikkéből. A környék majomcsapatai valóságos ámokfutásba kezdtek: amint megláttak egy kutyakölyköt, elkapták azt, valami magas helyre hurcolták és onnan ledobták.

A helybéliek beszámolói szerint az elmúlt egy hónapban a majmok legalább 250 kutyakölyköt öltek meg.

Az 5000 lelkes Lavoolban mostanra már egyetlen kutyakölyök sem maradt. A falu lakosai hívták az erdészeti hivatal tisztviselőit, hogy fogják be a majmokat a környéken, de ez nem járt sikerrel. A falusiak ezután maguk eredtek a majmok után, felmászva a fákra, háztetőkre, mire a megvadult állatok rájuk támadtak – néhány férfi le is zuhant és megsérült.

 

Bár a kutyakölykök gyakorlatilag elfogytak, a majmok bosszúhadjárata nem állt le: csapataik a kisgyerekeket vették célba. Megtámadják a kicsiket, de még az iskolásokat is, ami komoly pánikot kelt a falusiak körében.

Etológusok szerint magasan fejlett emlősöknél valóban előfordulhat a bosszú jelensége, leginkább azoknál, amik szervezett közösségekben élnek, fejlett szociális érzékkel és intelligenciával bírnak, így például a páviánoknál, csimpánzoknál vagy az elefántoknál. Úgy tűnik, az indiai rézuszmajmok esetében is ez a helyzet.

Nyitókép: "Baby monkey yawning" by ChaTo (Carlos Castillo) is licensed under CC BY-SA 2.0 / News18

#Tudomány-Tech#india#etológia#rézuszmajom#bosszú#kutya

Címlapról ajánljuk