Tudomány-Tech

Sárkányszörfözve szeli át két sarkkutató az Antarktiszt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 16. 19:42

Justin Packshaw és Jamie Facer Childs 3600 kilométeres túrájuk negyedénél járnak, céljuk, hogy adatokat gyűjtsenek a szélsőséges környezet emberi testre gyakorolt hatásáról.

Elképesztő túrára vállalkozott Justin Packshaw és Jamie Facer Childs: a két sarkkutató 3600 kilométert akar megtenni, keresztül az Antarktiszon. Az Európai Űrügynökség (ESA) beszámolója szerint a két férfi egy hónappal ezelőtt indult el az orosz Novolazarevszkaja kutatóállomásról, és egy-egy 200 kilogrammos szánt húzva, gyalog vagy paplanernyő (kite- vagy sárkányszörf) által húzott síléceken haladnak a vakító hómezőkön át a Déli sark felé. Az expedíció az extrém túra negyedénél jár.

A kutatók nemcsak a kaland kedvéért feszegetik fizikai és mentális határaikat, szembenézve a süvöltő szélviharokkal és a rendkívüli hideggel, hanem információkat gyűjtenek, hogy segítsenek jobban megérteni, miképp reagál az emberi szervezet a szélsőségekre. Ezen kívül méréseket is végeznek az Antarktisz jeges környezetéről, ezzel segítik az ESA CryoSat küldetését, ami az antarktiszi jégtakaró mozgását, változását kutatja, a klímaváltozás tükrében.

A 80 naposra tervezett Chasing the Light nevű expedíció parttól partig szeli át a jeges déli kontinenst. A két kutató útközben adatokat gyűjt az Antarktisz közepén uralkodó viszonyokról, illetve a hőmérséklet és szél mellett a jégtakarót borító hóról is. A túra során már előfordult, hogy 150 km/órás széllel, -55 °C-os hőmérséklettel és rossz látási viszonyokkal kellett megküzdeniük, ami némileg hátráltatta a haladást. Néhány napot vesztettek is, amikor a sátrakban kellett kitartaniuk, és az útvonalat is át kellett gondolniuk.

 Jamie Facer Childs és Justin Packshaw – Fotó: Justin Packshaw/ESA

A csapat a NASA-val és a Stanford Egyetemmel is együttműködik, az expedíciót humán és biológiai kutatásokra használják: méréseket végeznek a saját testükről, tanulmányozzák például az izolációt, a mikrobiológiát és az immunológiát. Ezzel hozzájárulnak az emberes űrhajózással kapcsolatos kutatásokhoz is.

Az expedíció különlegessége, hogy a kutatók paplanernyőkkel is vontatják magukat céljuk felé. „A szél 40 és 50 km/óra közötti volt, 9 méteres sárkányaink lendületesen húztak minket. Hihetetlen, hogy ezek mekkora erőt képesek kifejteni. A terep hullámzó, nagyon jeges és nehéz volt, mégis gond nélkül húztak minket" – tudósított Justin Packshaw december 14-én. 

A rendkívüli expedíciót Instagramon és Facebookon is lehet követni.

Nyitókép: chasingthelight2021.com

#Tudomány-Tech#antarktisz#sarkkutatás#expedíció#sárkányszörf#európai űrügynökség#esa

Címlapról ajánljuk