Tudomány-Tech

Karácsonyra csúszhat a legnagyobb űrtávcső startja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 15. 12:46

A NASA rövid bejelentése szerint a december 22-re tervezett startidőpont legalább két nappal későbbre csúszik, így jelenleg úgy áll, hogy december 24-e előtt már egészen biztosan nem jut az űrbe a James Webb űrteleszkóp.

Újabb csúszást szenved a több nemzet összefogásával kifejlesztett űrtávcső, a James Webb űrteleszkóp (JWST) útnak indítása. A NASA keddi bejelentése szerint kommunikációs hiba merült fel a startra felkészített űrtávcső és az azt űrbe juttató rakéta, az Európai Űrügynökség Ariane-5-öse közt.

A NASA szűkszavú közlése szerint a mérnökök jelenleg vizsgálják a hiba okát, emiatt legalább két nappal elhalasztják az űrtávcső 22-ére tervezett startját. Így most már biztos, hogy december 24. előtt nem indul útnak a tízmilliárd dollárba került csillagászati eszköz. A NASA december 17-én pénteken jelentkezik bővebb információkkal az esetről.

 

A James Webb űrteleszkóp startja már csúszott egyszer, amikor november végén egy rögzítőbilincs, amivel a teleszkópot a hordozórakéta adapteréhez erősítették, hirtelen kioldott. Akkor egy rendkívüli felülvizsgálatot iktattak be a menetrendbe, a mérnökök tüzetesen átvizsgálták a Webb-távcsövet, hogy a váratlan vibráció nem okozott-e valami sérülést.

Kivételes tudományos projekt

A James Webb űrteleszkóp a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy Ariane 5 rakétán indul majd útnak a Francia Guyanában lévő Kourou központból. A Webb teleszkóp a Hubble űrtávcső óta a legnagyobb tudományos, csillagászati vállalkozás, ha rendben sikerül üzembe helyezni, akkor a világ legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja lesz. 

A JWST a fény infravörös tartományában kutatja majd a következő évtizedekben a kozmoszt, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat, a mi saját Tejút galaxisunkat, valamint a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat. Az infravörös tartományban működő James Webb képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli, már kihűlőben lévő égitestek igen halovány jelzéseit is észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

A JWST a valaha volt legbonyolultabb szerkezetű űrteleszkóp is egyben, fejlesztése és építése hosszú éveket csúszott már eddig is, a világ csillagászai szinte lélegzetvisszafojtva figyelik, hogy sikerül-e majd rendben pályára állítani. Az rtl.hu-n hamarosan részletes cikkel jelentkezünk a Webb űrtávcsőről.

Nyitókép: december 11-ei fotó a Webb űrtávcsőről, amint az Ariane-5 rakéta csúcsára illesztik – Fotó: ESA-M.Pedoussaut

 

#Tudomány-Tech#nasa#esa#jwst#james webb űrtávcső#halasztás

Címlapról ajánljuk