Sport

Valerio-Bodon Vincent szerződést kapott a Lakerstől, ő lehet a második magyar kosaras az NBA-ben

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. szeptember 5. 15:09

25 évvel Dávid Kornél chicagói bemutatkozása után újra lehet magyar kosaras az NBA-ben. A Dominikán született, magyar válogatott Valerio-Bodon Vincent az idén is a Lakers fiókcsapatában szerepel, de bármikor kaphat egy úgynevezett „two-way” szerződést, mellyel a világ legerősebb ligájában – LeBron James csapattársaként – is pályára léphet.

Csütörtökre virradóra jelent meg a tengerentúli profi kosárlabdaliga, az NBA honlapján a hír, miszerint a magyar válogatott 23 éves játékosa, Valerio-Bodon Vincent szerződést kapott a Los Angeles Lakerstől, a világ egyik legjobb játékosának tartott LeBron James klubjától. 

A hír igaz, és örülünk is annak, de fontos megjegyezni, hogy ezzel a szerződéssel a játékos még nem léphet pályára a világ legjobb bajnokságában. Amint azt a mindezidáig egyetlen magyar NBA-játékos, Dávid Kornél az RTL-nek elmondta, egy „Exhibit 10” típusú szerződésről van szó, amellyel Valerio-Bodon Vincent – csakúgy, mint tavaly – a Lakers „G League”-ben szereplő fiókcsapatában, a South Bay Lakersben játszhat. Ugyanakkor ennek birtokában az idény közben bármikor kaphat egy újabb, „two-way” szerződést, mellyel már a nagyok között, az NBA-ben is bemutatkozhat.

Valerio-Bodon Vincent immár második éve vett részt a Lakers nyári táborában, négy mérkőzésen játszott, átlagban 13 és fél percet, ezalatt 4.5 pontot, 4 lepattanót és 1.3 gólpasszt átlagolt. Az elmúlt idényben a South Bay Lakersben 25 meccsen kapott lehetőséget, 18.3 perc, 6 pont, 2.4 lepattanó, 1.3 assziszt és 1.2 blokk volt az átlaga, legjobb mérkőzését Santa Cruzban játszotta márciusban, amikor 19 pontig jutott.

Magyarként eddig csak Dávid Kornél szerepelt az NBA-ben (109 mérkőzés a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors illetve a Detroit Pistons színeiben), közel volt ehhez Hanga Ádám is, akit 2011-ben kiválasztott a San Antonio Spurs, de ő végül nem kapott szerződést a tengerentúlról.

Nyitókép: Candice Ward/Getty Images

#Sport#valerio bodon vincent#nba#los angeles lakers#kosárlabda

Címlapról ajánljuk