Sport

Varga Ádám ezüst-, Kopasz Bálint bronzérmes a férfi kajakozók királyszámában

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 10. 13:53

A cseh Josef Dostal meglepte a két magyart a K-1 1000 méter döntőjében. Kamikaze-taktikáját végig tudta vinni, Varga Ádám kimért első 500 után nagyot hajrázva nyert ezüstérmet, a címvédő Kopasz Bálint az utolsó párszáz méteren nem tudott újítani, bronzérmet szerzett. Bár reménykedtünk a tokiói egy-kettő megismétlésében, a magyar kajak-kenu Párizsban is hozza az eredményeket, hét éremnél tart.

Nem mintha nem tudtuk volna, hogy a férfi kajakozók királyszámában, az egyesek 1000 méteres versenyében ne lennének jó esélyeink, hiszen három éve, Tokióban Kopasz Bálint megnyerte a számot, Varga Ádám mögötte lett ezüstérmes. Szóval, már csak a fenti tény is tiszteletet parancsol, de azután, hogy mindketten magabiztos futamgyőzelemmel jutottak a középdöntőből a fináléba, már valóban az tűnt a helyénvaló kérdésnek, hogy tudnak-e ismételni Párizsban, meglesz-e újra a magyar duplázás.

Ahogy az a legjobbaknak kijár, a középső pályákat kapták a magyarok, Kopasz Bálint a négyesen, Varga Ádám az ötösön igazította a kajakot a rejtgépbe. A cseh Dostal, a portugál Pimenta és a német Thordsen volt az a három versenyző, aki reálisan beleszólhatott az érmek elosztásába.

A rajt jól sikerült mindkét magyarnak, de Pimenta szinte kilőtt, némi meglepetésre az argentin Vernice tartott valamelyest vele. Ő hamar vissza is esett, belehúzott viszont Dostal. Kopasz a harmadik, Varga a negyedik helyen lapátolt a táv első felében, de féltávhoz érve Bálint már ott volt Pimenta és Dostal közelében. Varga a negyedik helyen haladt, volt, hogy tíz méteres hátrányban az élen haladóhoz képest.

Az utolsó 300 méterhez érve Dostal, Pimenta, Kopasz volt a sorrend, nagy hajrá kellett a mieinktől. Kopasz Pimentát megelőzte, Varga is, ráadásul utóbbi nagy lendülettel közelített az éllovasokhoz. Utolérte és megelőzte Kopasz Bálintot, de a cseh még mindig elöl volt. Fogytak a méterek, és bár Varga Ádám nagyon jött, Dostalt nem lehetett már utolérni. Varga Ádám másodikként, Kopasz Bálint pedig harmadikként ért a célba. 

Ahogy pénteken a női kajakpárosok versenye, a férfi K-1 1000 méter is magyar ezüstöt és bronzot hozott. Ezzel a hatodik és a hetedik magyar érem született meg a párizsi játékok kajak-kenu számaiban. Nem csak emiatt lehetünk elégedettek, hanem azért is, mert ez az első olimpia, melyen a szakág minden számában jutott magyar a döntőbe. Ezenkívül az is példátlan, hogy minden női kajak számban dobogóra állhatott (legalább egy) magyar egység. 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#kajak-kenu#Kopasz Bálint#varga ádám#olimpia#párizs 2024#királyszám

Címlapról ajánljuk