Sport

Vogel és Manhercz varázsolt az olaszok ellen, elődöntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 7. 22:20

Remek kezdés után egy érthetetlen négyperces emberelőny a mieinket zavarta meg. Az olaszok kettővel vezettek, de a meccs utolsó másodperceiben Varga Zsolt csapata támadhatott a győzelemért, Jansik ziccerét del Lungo földöntúli bravúrral védte. Manhercz öt gólt lőtt, de a legnagyobb hős a világ legjobb ötméteresölője: Vogel Soma. A horvátok jönnek a döntőért.

Az utolsó csoportmérkőzés, a szerbek elleni 17-13-as győzelem után Zalánki Gergő úgy fogalmazott, hogy az volt az utolsó meccs az igazi olimpiai kezdés előtt. És valóban, ez már az egyenes kieséses szakasz, itt már teljesen mindegy, mi történt eddig. Mindegy, hogy a magyar válogatott kikapott a spanyoloktól és az ausztráloktól. A fontos az, hogy a negyeddöntőben legyőzze Olaszországot.

Az olaszok rögtön fórba kerültek, de Vogel Soma védéssel nyitott, az ilyen kezdés az eredmény és az önbizalom szempontjából is fontos. Hát még az, hogy a vezetést is a mieink szerezték meg, Manhercz Krisztián nagyon messziről lőtt akciógólt. A következő magyar támadás végén Varga Dénes harcolt ki ötméterest, ezt is Manhercz vágta be (2-0), a tornán tizenegyedszer volt eredményes. Az olaszok is büntetőt lőhettek, Fondelli tarthatott az ötméteresölő Vogeltől, nagyon akarta helyezni, a kapufát találta el. Velotto emberelőnyből szépített, a labda a felső lécről vágódott a képzeletbeli gólvonal mögé (2-1). Újabb magyar fór, újabb Manhercz találat, három lövésből harmadszor volt eredményes (3-1). Velotto is belejött, pattintott lövéssel mattolta Vogelt (3-2). A negyed utolsó másodperceiben az olaszok videózást követeltek egy Velottóval szembeni képzelt durvaság okán, a zsűri vissza is nézte a jelenetet, majd a játékvezető az olaszt fenyítette meg, mondván, többet ne szimuláljon.

A második negyedben Zalánki és Vámos is növelhette volna az előnyt, előbbi a kapufára, utóbbi a kapusba lőtt, egymás után kétszer is. Jansik Szilárd vitte fel a labdát, átemeléssel próbálkozott, de nem tudott túljárni del Lungo eszén. Vogel az újabb védése után már-már eksztázisba került, de szűk hat perc után így is az olaszok törték meg a gólcsendet Condemi révén. Legalábbis úgy tűnt. Újabb videózás, ezúttal Jansik blokkolási kísérletét reklamálta Alessandro Campagna szövetségi kapitány. A tanakodás eredményeképpen aztán Condemit szórták ki durvaságért, amiért a lövés után a továbblendült keze Jansik arcán landolt. Érthetetlen döntés, mint ahogy fordítva is az lett volna. A gólt mindenesetre visszavonták, négy percre emberelőnybe kerültünk és Manhercz lőhetett ötöst. Természetesen bevágta: Manhercz-Velotto 4-2. Zalánki továbbra is tüzelt, sajnos harmadszorra is eredmény nélkül. Félő volt, hogy a bírók innentől némiképp hajlanak majd a kompenzálásra, és lám: Angyal Dániel kipontozódott, Varga Dénes pedig a második kiállítását kapta. A negyed végén 4-2 ide, amilyen feszült lett a meccs, jókor jött a szusszanás.

A harmadik felvonás elején a még mindig emberhátrányban játszó olaszok lőttek gólt, di Fulvio először villant meg (4-3). Az ellentámadásból Manhercz találta el a felső lécet, a négyperces előny igazán nem lett előny: egy-egy gól esett mindkét oldalon. Echenique megúszás után egyenlített, érezhetően lendületet kapott az olasz válogatott, míg a mieink sorra hagyták ki a fórokat. Echenique újra akcióból talált be (4-5), először vezetett az ellenfél, Varga Zsolt szövetségi kapitány időt is kért. A támadójáték ezzel sem lett hatékonyabb, ebben az időszakban talán csak Vogel védéseinek tudtunk örülni, de di Fulvio második gólját ő sem tudta megakadályozni (4-6). Fórból végre Zalánki is eredményes, az ötödik kísérlete landolt a kapuban (5-6). Di Fulvio nagyon megrázta magát, megint kettővel mentek az olaszok (5-7). Zalánki megint a kapufát trafálta telibe, de ez sem szegte kedvét, a kipattanó után csak bevágta (6-7). A játékrészt 5-2-re nyerte Olaszország, de az előnye csak egy gól volt a záró negyed előtt.

Az olaszok harmadszor hozták el a labdát a ráúszásnál, fórba is kerültek, Echenique pedig nem hibázott (6-8). Hárai is kiharcolt egy előnyt, Fekete Gergő hozta vissza mínusz egyre a mieinket (7-8). Zalánki világklasszis megoldása után újra egyenlő (8-8) szűk hat perccel a vége előtt. Vogel rossz ütemben lépett ki, ötöst ítéltek ellene, de a magyar kapus óriási bravúrral kivédte Vondelli büntetőjét. 2:50-nel a vége előtt Manhercz ötödik góljával hosszú idő után újra a mieinknél az előny (9-8). Presciutti előnyből egyenlített (9-9), de Zalánkiék is megkapták a fórt, bő egy perc volt hátra. Manherczre jött ki a figura, ezúttal védett del Lungo. 39 másodperc, olasz időkérés. Sikerült megúszni, aztán pedig sikerült meg is úszni – hihetetlen, hogy del Lungo a meccs védését mutatta be Jansik ziccerénél. 9-9 a vége, jöhettek az ötméteresek.

Varga Dénes lövése után gólt jeleznek, de videózás után elveszik. Vogelen a sor, persze, hogy megfogja di Fulvio kísérletét. Vámos bevarrja, Vogel pedig újra véd – már megint Fondelli szomorkodhat. Zalánki magabiztos, Presciutti nemkülönben – három kör után 2-1 ide. Fekete ötösét delLungo megfogja, di Somma lövése után viszont megint Vogel Soma csaphat örömében a levegőbe. Káprázat! Ha Manhercz belövi, elődöntőben a magyar válogatott. A meccs legjobbja nem ront, a párbajt 3-1-re, a mérkőzést így 12-10-re Varga Zsolt csapata nyerte.

Az elődöntőben a magyar válogatott a spanyolokat 10-8-ra legyőző horvátokkal találkoznak.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#vízilabda#magyar férfi vízilabda-válogatott#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk