Sport

Sokk: férfi vízilabda-válogatottunk kikapott az ausztráloktól

Szabó SzilárdSzabó Szilárd

2024. augusztus 3. 16:21

Kétgólos hátrányól fordított Varga Zsolt együttese, ám az utolsó két negyedben támadásban nem volt hatékony, az utolsó percben az ausztrálok szerezték meg a mindent eldöntő gólt, 9-8-ra nyertek. A mieink a záró fordulóban a szerbekkel találkoznak, a biztos továbbjutásért kötelező győzniük.

Két győzelem és egy vereség után, újabb siker esetén a biztos továbbjutás reményében ugrott medencébe a magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpiai torna negyedik fordulójában. Az ellefél az az ausztrál csapat, mely eddig a szerbeket meglepetésre nagyon megverte, a házigazda franciákat egy góllal győzte le, míg a spanyoloktól ugyanúgy kikapott, mint Varga Zsolt együttese. És az az ausztrál csapat, amely az olimpiákon mindig megnehezítette az aktuális magyar válogatott dolgát. A papírforma mindezek ellenére a mieink mellett szólt, de az ausztrálok szerbek elleni 8-3-as sikere megmutatta, hogy ezúttal is teljes koncentrációra lesz szükség, akárcsak az előző körben a japánok ellen.

Az elején Varga Dénes a felső kapufára ejtett, majd a másik oldalon Vogel Soma védett szépen. A 4. percben Manhercz Krisztián fórból szerezte az első gólt, erre egy perccel később Edwards válaszolt akcióból (1-1). Fekete Gergő távolról volt eredményes, de Pavillard ötméteresből újra egyenlített.

2-2-ről indult a második negyed, és erről az ausztrálok tudtak elmozdulni, Poot lövésével szemben tehetetlen volt az addig már négy bravúrt is bemutató Vogel. Emberelőnyből sem sikerült egyenlíteni, Zalánki Gergő a kapusba, Jansik Szilárd a kapufára vágta, majd Fekete lövését blokkolták. Maksimovic távoli csavargólt lőtt, amolyan “Hosnyánszky-módra”, 2-4-nél időt is kért a magyar kapitány, Varga Zsolt. Hogy ő mondta-e, hogy Vámos Márton passzát Varga Dénes röplabdás mozdulattal üsse be a kapuba, nem tudjuk, mindenesetre ez történt. Nem volt csúnya. A játékrész hajrájában Manhercz egyenlített, majd Zalánki irtózatos bombája vágódott az ausztrál kapuba (5-4).

A nagyszünet utáni első akció végén Edwards fórból kiegyenlített, de Manhercznek ma nagyon sült a keze, vagy kilenc méterről lőtt hatalmas gólt. Nagy Ádám is beköszönt egy megúszást követően, a mieink először vezettek két góllal (7-5). Nem sokáig, fórból megint Maksimovic volt eredményes (7-6). Ebben az időszakban sorozatban öt magyar emberelőny is kihasználatlanul maradt, Zalánki három kísérletből sem talált a kapuba, de Jansik és Fekete is rontott ziccerben.

Egygólos magyar vezetéssel kezdődött az utolsó negyed, a ráúszásnál negyedszer is az ellenfél hozta el a labdát, de az első találatot a magyarok szerezték: a Fekete által kiharcolt ötméterest – ki más – Manhercz értékesítette, négy lövésből negyedik gólját szerezve (8-6). Villámgyorsan jött a válasz, Power, fórból. Kettős emberelőnyben Manhercz hibázott, a meccsen először, de nem jókor. Pláne, hogy a negyed közepén Berehulak messziről egyenlített (8-8). Újabb magyar ziccer maradt ki, az ausztrálok időkérés után, 3 perccel a vége előtt a vezetésért támadhattak emberelőnyben. Eladták a labdát, ám a mieink szokatlanul tanácstalanul támadtak, többször a blokkba lőttek, máskor eladták a labdát. Aztán jött a hidegzuhany, 46 másodperccel a dudaszó előtt Ausztrália újra előnybe került Power második találatával. A meccs utolsó akciójában Varga Dénesék fórból egyenlíthettek volna, de Vigvári megpattanó lövése a kapufán landolt.

A magyar válogatott nem csupán 9-8-ra kikapott Ausztráliától, de akár a továbbjutása is veszélybe kerülhet. Az utolsó körben le kell győzni a szerbeket, hogy ne kelljen számolgatni.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#vízilabda#olimpia#párizs 2024#magyarország#ausztrália

Címlapról ajánljuk