Sport

A házigazda Franciaország egy 224 centis kosarastól várja a legtöbbet az olimpián

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 24. 16:53

Victor Wembanyama jött, látott, és győzött az NBA-ben. Most pedig a párizsi olimpián is fontos szereplő lehet.

„Tizenkét sztárjelölt, akire érdemes figyelni a 2024-es párizsi olimpián” – ezzel a címmel közöltek írást az olympics.com-on. Természetesen az idén az NBA-ben (észak-amerikai kosárlabdaliga) az év újoncának megválasztott Victor Wembanyama sem hiányozhatott a névsorból.

Nem véletlen. A liga hivatalos X-csatornája például „Az egyik legjobb szezon, amit NBA-újonctól láttunk” kísérőszöveggel tett ki egy kis best of videót „Wemby”-től. 


A francia kosárlabdabarátoknak sokáig azt kellett elviselniük, hogy az NBA-ben ugyan vannak nem amerikai sztárok (Nikola Jokics, Luka Doncic), de azok valahogy sohasem franciák.

Most viszont ott tartunk, hogy a The Guardian kijelentését kölcsönvéve 

Kylian Mbappé mellett Victor Wembanyama a világ legelismertebb francia sportolója.

Mondhatni, ő a franciák Szoboszlai Dominikja. Ahogy a magyar sajtó az elmúlt egy év során beszámolt a Liverpoolhoz szegődő futballista majd minden lépéséről, így tettek a francia újságírók is „Wemby”-vel.

Emmanuel Macron francia elnök korábban nem kis szerepet játszott abban, hogy Kylian Mbappé szerződést hosszabbított a Paris Saint-Germainnél, ahelyett, hogy már akkor a Real Madridhoz igazoljon. (Nem akárki, a Real-elnök Florentino Pérez magyarázta ezzel a francia focisztár 2021-es döntését; Mbappé végül az idén írt alá a Realhoz.)

Macron aztán Wembanyamát „vette szárnyai alá”. Miután a kosárlabdázó első helyen választott játékos lett a 2023-as NBA-drafton, a politikus arról írt az X-en, hogy nincs kétség: honfitársa meg fogja változtatni a sportágat.


Aztán az év újonca elismerést követően már azt írta ki, hogy az ígéret be lett váltva.


Wembanyama nem sokkal az olimpiai nyitány előtt a Le Parisiennek nyilatkozott.

„Szeretném azt mondani, hogy ez olyan, mint bármelyik másik sportesemény, csak éppen sokkal nagyobbak a követelmények. 

Nagyon izgatott vagyok, és nehéz felfognom, hogy tényleg pályára léphetek egy olimpián. 

Egészen más lesz ez, mint azok a játékok, amiket még a tévén követtem.”

A felkészülési időszak nem egészen úgy sikerült, ahogyan azt a franciák elképzelték: hat meccs, négy vereség.

„Egyéni szinten úgy gondolom, hogy hallgattam az edzőre, és igyekeztem minden utasítását betartani. A nehézségek az olimpiai kaland részei, és normális, hogy ezek minket sem kerülnek el. A legfontosabb az, hogy tudjuk, hogyan kell majd reagálni, amikor már éles lesz a küzdelem.”

Az NBA-sztárt a rá vetülő nagy médiafigyelemről is kérdezték.

„Nem teljesen új élmény, de nagyobb a felelősség, mert itt most a francia címeres mezt fogom viselni. De nem aggasztó, sokkal inkább édes ez a teher.”

Nyitókép: Christian Liewig/Corbis/Getty Images

#Sport#kosárlabda#nba#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk