Sport

Megmérték: 68 g-s terhelést szenvedett el Cunoda Júki a Hungaroringen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 23. 18:38

Valóságos húsdarálót élt túl a Red Bull japán versenyzője a Hungaroringen.

A 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén súlyos balesetet szenvedett Cunoda Júki a Red Bull japán versenyzője. Cunoda a Hungaroring felső szakaszán egy kigyorsítás közben a szalagkorlátnak csapódott, a baleset miatt piros zászlóval félbe is szakították az edzést.


A 24 éves Cunoda saját lábán szállt ki a bal oldalán összeroncsolódott autóból, majd átmászott a korláton és karjait, fejét rátámasztva pihente ki az ütközést.

Megmérték: 68g-s terhelést szenvedett el Cunoda Júki a Hungaroringen
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A váratlanul bekövetkezett, nagy energiájú ütközés miatt a futam rendezői a FIA utasítására jobban fékező kavicságyra cserélték az aszfalt melletti füves részt.


A Red Bull kedden közleményben arról számolt be, hogy a Magyar Nagydíjat a 9. helyen befejező versenyzőjük 68 g-s terhelést szenvedett el a szombati ütközés során, írja a LWOS.

Japán pilótánk lélegzetelállítóan gyors kört futott, de az időmérő hirtelen és drámai véget ért, amikor az 5-ös kanyar kijáratánál az egyik kerék a vizes fűre került (...) A sportág hihetetlenül magas biztonsági előírásainak köszönhetően Júki sértetlenül megúszta ezt a 68 g-s ütközést

– írta a forma-1-es csapat.

A g-vel jelölt nehézségi gyorsulás azt mutatja meg, hogy az adott idő alatt az eredetinek hányszorosára nő a terhelés alá került ember súlya. Cunoda Júki 54 kilogrammot nyom, ami azt jelenti, hogy az ütközés pillanatában több mint 3,6 tonnásnak érezhette a teste súlyát.

Ekkora terhelést egy átlagember belső szervei ritkán viselnek el sérülés nélkül, a japán autóversenyző fizika állóképességének, valamint védőruházatának hála sétálhatott el szervi károsodás nélkül a baleset helyszínéről. Az, hogy Cunoda Júki ép bőrrel megúszta az ütközést, annak is köszönhető, hogy az extrém lassulási terhelés csak a másodperc töredékéig tartott. Az ütközés hatása azért lehet, hogy nem múlt el teljesen nyomtalanul, a Magyar Nagydíj vasárnapi futama után a Red Bull első számú pilótája kissé sántikálva sétált el versenyautójától a boxutcában:


Nyitókép: Cunoda Júki, az Red Bull japán versenyzője, miután összetörte versenyautóját a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén a mogyoródi Hungaroringen 2024. július 20-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Sport#forma-1#hungaroring#magyar nagydíj#cunoda júki

Címlapról ajánljuk