Sport

Az egész futballvilág szurkol ma a szlovénnek, aki aranylabdás formában játszott, aztán...

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 16. 13:33

Josip Ilicic a csúcson volt. Parádézott az olasz bajnokságban, rekordot állított fel a Bajnokok Ligájában, majd az egész kártyavárként dőlt össze. Sokan szorítanak azért, hogy vasárnap este a nagy visszatérését láthassák.

2020. március 10-e. Először fordul elő a Bajnokok Ligájaegyenes kieséses szakaszában, hogy egy vendégcsapatjátékosa egy meccsen négy gólt szerez.


A játékos az Atalanta mezét viseli, és Josip Ilicicnek hívják. Az olasz együttes az egész idényben fantasztikusan futballozik, öröm nézni a játékát, akárcsak Ilicicét.

A mesternégyes után arról kezdenek el cikkezni, hogyha így folytatódik, akkor akár aranylabdás is lehet a szlovén.

Ám 2020-ban senki sem kapja meg az Aranylabdát, mert jön a Covid-19, és nem osztják ki a trófeát. Egy nappal Ilicic mesternégyese után Magyarországon rendkívüli vészhelyzetet rendelnek el a koronavírus miatt, egész Európában lezárások következnek. Arra pedig valószínűleg ennyi év távlatából is minden olvasónk emlékszik, melyik város volt a járvány kezdeti epicentruma Európában: Bergamo. Márpedig az Atalanta bergamói csapat…

Ilicicnek 2020 márciusára már enélkül is igen sok minden volt a „batyujában”. Hét hónapos korában meghalt az édesapja. Mindig is elképesztően tehetséges volt, de emellett nagyon törékeny lelkileg: már gyerekként többször abba akarta hagyni a focit. Évtizedekkel később nagyon megviselte fiorentinás excsapattársa, Davide Astori hirtelen szívmegállása és halála.

Így jött – szinte házhoz – a koronavírus, amit Ilicic is elkapott. Ezt pedig a depresszió követte.

A legenda szerint Ilicic 2020-ban meglepetésszerűen állított haza Szlovéniában élő feleségéhez, akit rajtakapott egy másik férfival, és ezután hatalmasodott el igazán rajta a depresszió. Ezt azonban ő tagadta, és kétségtelen, együtt maradtak, találunk közös képet az Instagramon 2021-ből.


Ettől függetlenül 2020-ban azzal a hosszan tartó depresszióval, ami egy ideig a focipályától is távol tartotta őt, valami eltört Josip Ilicicnél. Ez a kép mindennél jobban jelzi ezt:

Az egész futballvilág szurkol ma a szlovénnek, aki aranylabdás formában játszott, aztán...

Többé nem láthattuk azt az Ilicicet, aki az Atalanta játékosaként a 2019–2020-as idényben 34 meccsen 21 gólt szerzett, és 9 gólpasszt adott.

Haza is tért, a Maribor játékosa lett. Aztán megrázta magát! Harminchat évesen, a mögöttünk hagyott idényben 8 gólt szerzett, és 11 gólpasszt adott a bajnokságban, Matjaz Kek szövetségi kapitány pedig visszahívta a szlovén válogatottba.

Ilicic 933 nap kihagyás után ismét címeres mezt öltött – és négy perc játék után győztes gólt szerzett!

Ilyen a karma. A futball megjutalmazta őt.


„De ne csapjunk cirkuszt: nem a múltbeli érdemek miatt van velünk – mondta a szövetségi kapitány. – Tizennégy napon keresztül kiemelkedő edzésmunkát produkált.” 

Azt látom rajta, hogy boldog, hogy jól érzi magát a bőrében.


A vasárnap este 18 órakor kezdődő Szlovénia–Dánia találkozón biztos sok magyar néző fog szorítani azért, hogy lássa még egyszer Ilicicet.

Ilcicet, aki már nem Aranylabda-várományos, és már nem lesz kezdő; ő is pontosan tudja, hogy azoké az elsőbbség, akik kiharcolták a kijutást. De megérdemelné az élettől, hogy annyi viszontagság után újra mutathasson valamit a labdarúgás nagyszínpadán.

A nyitóképen: Josip Ilicic még a kétéves válogatottbeli szünet előtt, Szlovákia ellen. Fotó: Reuters

 

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#szlovénia#Josip Ilicic

Címlapról ajánljuk