Sport

A „német Szoboszlai”, aki eldöntheti az Eb-nyitómeccset

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 14. 18:56

Jamal Musiala nagyon megérdemelné, hogy most már tényleg minden róla szóljon, mindenki róla beszéljen. Összefoglaltuk, miért.

Emlékszünk még arra az utolsó perces gólra, amivel Szoboszlai Dominik kirúgta a válogatottat a legutóbbi Európa-bajnokságra? (Amin aztán sérülés miatt nem vehetett részt…)

Hát persze, hogy emlékszünk, de azért álljon itt:


És akkor íme, az az utolsó perces gól, amivel Jamal Musiala megnyerte a Bayern Münchennek a 2023-as bajnoki címet (ha az nincs, a Dortmundé az arany):


Bizony, van némi hasonlóság!

Adott két (a gól pillanatában) 20 éves, jobblábas középpályás, aki egy sorsdöntő meccs utolsó pillanataiban a 16-oson kívülről kilövi a bal alsót.

Az viszont óriási különbség, hogy Szoboszlait ezért a gólért mindenki megsüvegelte, sőt, Hajdú B. István közvetítését („Zutty! Durr! Bumm!”) is sokan megjegyezték, ezzel szemben Musialát valahogy nagyon-nagyon el akarja kerülni a reflektorfény.

Mert senki sem foglalkozott az ő csodagóljával. Minden a körül forgott, hogy megbukott a két Bayern-vezető, Oliver Kahn és Haszan Szalihamidzsics. Az ő döntésük volt, hogy szezon közben menessze a klub Julian Nagelsmann vezetőedzőt, és utóbb ez egyáltalán nem bizonyult jó ötletnek. Úgyhogy nem sokkal Musiala bajnoki címet érő gólja után jött a hír Kahnék elküldéséről…

Nagelsmann ma már a német válogatott szövetségi kapitánya, és épp a közelmúltban próbálták visszacsábítani a Bayernhez, amire nemet mondott.

Musialának azzal is peche volt, hogy épp lemaradt a bajor klub nagy triplázásáról. 2020 tavaszán sikerült megnyerni a bajnoki cím mellett a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is, ám ő csak a következő idényre épült be a felnőttcsapatba.

Aztán vehetjük a katari világbajnokságot, amelyen Musiala volt a németek legjobbja (12 sikeres cselt mutatott be Costa Rica ellen – korábban egyetlen tinédzsernek sem volt ilyen száma vb-meccsen), viszont óriási lebőgés lett belőle. A németek a csoportjukból sem tudtak továbbjutni, így aztán elmaradt a fiatal játékos igazi mennybemenetele.

Talán majd ezen az Eb-n…

Talán már a nyitómérkőzésen…

Mert amit ő nem tud a labdával, azt nem is érdemes tudni!


A The Athletic nyomán.

A nyitóképen Musiala a Costa Rica elleni vb-mérkőzésen látható. Forrás: REUTERS/Kai Pfaffenbach/

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#német válogatott#Jamal Musiala

Címlapról ajánljuk