Sport

Zinedine Zidane-nak hiányzik az edzősködés

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 6. 12:57

Minden idők egyik legjobb és legsikeresebb focistája rövid edzői karrierje során is szinte példátlan eredményeket ért el, ám immár három éve csapat nélkül van. Most adott egy kis helyzetjelentést.

Sokáig egyetlen csapatnak sem sikerült megvédenie a címét a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ezt törte meg edzőként a Real Madriddal Zinedine Zidane, majd a mesterhármas is összejött, hiszen 2016 és 2017 után 2018-ban is Real-győzelem született. Így nagyon hasonló a francia pályaíve, mint Guardioláé. Egy korábbi világklasszis középpályás az egyik nagy spanyol klub (Guardiola a Barcelona, Zidane a Real) második együttesénél kezdi edzői karrierjét, majd első edzői feladatként megkapja a nagycsapatot is, amivel rögtön szállít egy Bajnokok Ligája-aranyérmet. 

Guardiola aztán tovább aratta az újabb győzelmeket, Zidane viszont előbb egy évig, majd 2021 óta immár három esztendeje nem gyakorolja az edzői szakmát.

Néha hiányzik a napi rutin, még ha egy futballedző mindennapi élete elég hektikus is. Szünetre vonultam, ami elég hosszúra sikeredett, és néha bizony hiányzik az edzői munka


– mondta a Carrénak adott interjújában Zinedine Zidane.

Számára a francia válogatott szövetségi kapitányi posztja lehetne az igazi motiváció, hiszen klubedzőként rövid idő alatt lényegében mindent megnyert, ráadásul játékosként Eb- és vb-elsőséghez is segítette Franciaországot. Feltehetően azért is mondott nemet edzői felkérésekre, mert abban bízott, hogy a katari világbajnokság után Didier Deschamps távozik a vágyott posztról. Ám a franciák a 2018-as vb-arany után ezúttal is döntőztek (11-esekkel maradtak alul az argentinokkal szemben), így Deschamps végül 2026-ig szerződést hosszabbított.

Úgyhogy lehet, hogy előbb-utóbb Zidane elvállalja valamelyik felkérést. A PSG-vel, a Juventusszal és a Manchester Uniteddel is összeboronálták már, és ha szaúdi kézbe kerülne az Olympique Marseille, akkor elképzelhető, hogy szülővárosa csapatához igazolna.

Mert ahogy az interjúrészletből is kikövetkeztethető, szerinte is kezd egészségtelenül hosszúra nyúlni a „munkanélküliség”.

Nyitókép: Zinedine Zidane az idei BL-döntőn. Nyitókép: REUTERS/Hannah Mckay

Címlapról ajánljuk