Sport

A világ egyik legjobb belsővédőkettősét kellene legyőznie a magyar válogatottnak a foci-Eb-n

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 6. 16:40

Antonio Rüdiger szerint a német bajnokság legjobb védője Jonathan Tah – a világ legjobb hátvédje pedig… Antonio Rüdiger!

Rüdigerről már sokat hallottunk, hiszen évek óta élcsapatokban futballozik, és az idén a Real Madriddal elért BL-diadal már a második volt karrierjében (2021-ben a Chelsea-vel is meghódította Európát).

Jonathan Tah sokkal kevésbé ismert idehaza, persze akik tüzetesebben követik a német Bundesliga küzdelmeit, azok jól ismerhetik. A legújabb hírek szerint szóban megállapodott a Bayern Münchennél, így könnyen lehet, hogy a bajoroknál folytatja a pályafutását. 

Ez bármikor máskor nagy előrelépés lenne, ám az idén 2012 óta először nem a bajoroké lett a bajnoki cím, hanem a Tah-t felvonultató, és veretlenségét végig megőrző Bayer Leverkusené. Talán nem véletlen, hogy a Leverkusen sikeredzője, Xabi Alonso is kikosarazta a bajorokat. Elképzelhető, hogy Tah másként dönt hasonló helyzetben.

Egyszóval két kifejezetten jó védő alkotja majd a németek belsővédőkettősét az Eb-n, így a június 19-ei német–magyar csoportmeccsen is. Mert ha nem lesz addig sérülés, akkor Rüdiger és Tah védekezhet Manuel Neuer kapus előtt.

Érdemes visszatekerni az idő kerekét 2016-ra, amikor szintén Eb-t rendeztek, és Tah-t az utolsó pillanatban kellett mozgósítani Rüdiger térdsérülése miatt. Tah a The Player’s Tribune-nek mesélte el, hogyan zajlott le, amikor egyszer csak ott találta magát a 2014-ben vb-t nyerő, általa csodált focisták között, a német válogatottban.

Épp csak leszállt a gépem Miamiban, ahol nyaraltam volna, amikor ismeretlen számról hívtak.

„Mielőtt útnak indultam volna, hallottam, hogy volt egy sérülés a válogatott edzőközpontjában az Eb előtt. Mire a repülő földet ért, már rengeteg üzenetet kaptam, hogy akár ott is lehetek a tornán. Nem nagyon hittem – csak egy barátságos meccsen játszottam addig. Rengeteg másik játékos közül lehetett választani. Biztos voltam benne, hogy ez nem történhet meg.

Ahogy becsekkoltam a hotelszobába, és ledobtam a táskámat, megcsördült a telefonom. Lenéztem, nem ismertem fel a számot.”

Hello, Jonathan. Itt Joachim Löw

„A kapitány sosem fecsegett fölöslegesen. Ez a hívás is talán ha egy percig tartott. Azt kérdezte, hogy fitt vagyok-e, és hogy tudunk-e most beszélni.”

Fitt vagyok, készen állok a játékra!

– feleltem. Felkaptam a táskámat, még mindig nem nyitottam ki, és felültem a következő repülőre, ami Németországba ment.”

2017-es minimemoárját azzal zárja Jonathan Tah, hogy tudja, még van mit bizonyítania.

Talán egy napon játszhatok világbajnokságon. Talán egy napon megnyerem a Bundesligát. Talán egy napon meglesz a Bajnokok Ligája-trófea.

A német bajnoki cím az idén meglett. A BL-sikerről pedig az edzőtáborban kifaggathatja Rüdigert – miután megköszönte neki a dicsérő szavakat.

A nyitóképen Antonio Rüdiger (a kép jobb szélén) és Jonathan Tah (jobbról a második). A kép forrása: Alexander Scheuber (GES Sportfoto/Getty Images)

#Sport#labdarúgás#foci#futball#foci-eb#német válogatott#antonio rüdiger#jonathan tah#joachim löw

Címlapról ajánljuk