Sport

Elképesztő összegért cseréltek gazdát Michael Jordan bajnoki tornacipői

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 9:04

Egy magángyűjtő kisebb vagyont adott hat Air Jordan cipőért, amiket a Chicago Bulls kosaras legendája az NBA-döntőkben viselt.

Pénteken elárvereztek hat tornacipőt Amerikában, de nem akármilyen tornacipőket, és nem is kis összegért találtak új gazdára. Az Associated Press jelentése szerint a Sotheby's aukcióján a tornacipő-kollekciók egyik szent grálja, a Dinasztia-gyűjtemény került kalapács alá és rekordáron, 8 millió dollárért kelt el.

Az ismeretlen cipőgyűjtő ezzel hozzájutott Michael Jordan hat tornacipőjéhez, amiket a Chicago Bulls kosaras legendája az 1991-es, 1992-es, 1993-as, 1996-os, 1997-es és 1998-as bajnoki sorozat döntő meccsein viselt. A fél pár cipők egy része dedikálva is van.


A Sotheby's nem közölte a vevő nevét, és csupán „amerikai magángyűjtőként” írta le az eladót is, aki a Chicago Bulls egy régi vezetőjétől szerezte meg korábban a cipőket. Jordan először az 1991-es bajnoki meccs után adott tornacipőt a szóban forgó vezetőnek, majd a Sotheby's szerint ezt követően is folytatta a hagyományt.

Michael Jordan nemcsak a kosárlabdában alkotott maradandót: az 1980-as évek közepén a Nike-val közösen megalkotta az Air Jordaneket, és segített felrázni az atlétikai cipőipart és a tornacipő-kultúrát is.

Nyitókép: Sotheby's

#Sport#nba#kosárlabda#egyesült államok#michael jordan#aukció#árverés#sotheby's#tornacipő#sneaker#rekord

Címlapról ajánljuk