Sport

Kombájnok, iskolabuszok, lakókocsik miszlikbe aprítva – ezek a legőrültebb roncsderbik

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 17. 14:52

A roncsderbi az amerikai autós kultúrától elválaszthatatlan, rendkívül szórakoztató redneck technikai sport. A legtöbb autóversenyt a karambolok, a hatalmas bukások teszik igazán emlékezetessé – ennek az őszinte felismerése hozta létre a benzingőzös viadalok legkeményebb válfaját. A csikorgó fém, a gyűrődő karosszéria koreográfiája az elmúlt időszakban sokat fejlődött, és nemcsak a növekvő lóerő, hanem az egymás ellen bevethető járművek egyre szélesedő palettája miatt is.


'Murica

Semmi sem fejezi ki jobban az Amerikai Egyesült Államok végletekig motorizált társadalmának lelkületét, mint a rengetegféle autóverseny, a technikai sportág csúcsának számító NASCAR vagy Indy 500 versenyektől kezdve a dobhártyaszaggató gyorsulási versenyeken át egészen a kis falusi vásárokon megrendezett porfelhős derbikig.

A felhőtlen szórakozásra vágyó nép kedvencei a roncsderbik, amik az USA-ból kiindulva lettek roppant népszerűek más kontinenseken is. Ezek szabályai faék egyszerűségűek: a hevenyészett versenypályán – bár pályának nevezni nemigen lehet a betontömbökkel, szalmabálákkal, gumiabroncsokkal körbevett arénákat – a versenyzők saját magukat sem kímélve törik-zúzzák egymás járműveit. A roncsderbi győztese az, aki utoljára marad állva, azaz működőképes verdában a pályán.

A legegyszerűbb formája a roncsderbinek, amikor roncstelepszökevény személygépkocsikkal karamboloznak a kupáért a résztvevők, de az elmúlt évtizedekben rájöttek, hogy sokkal magasabb lehet a szórakoztató faktor, ha versenyzésre tökéletesen alkalmatlan járművekkel művelik a műfajt. Az alábbi válogatásunk erre szolgál bizonyítékul:

Így nézett ki a 60-as években egy vérbeli roncsderbi, kissé óvatoskodónak tűnő ütközésekkel, tapintatos tolakodással:


Manapság azért jóval keményebben tolják:


Kisteherautók, pickupok harca a túlélésért:


És igen, a méret számít, családi egyterűekkel is lehet versenyezni:


Nagyobb furgonok, kisbuszok, nagyobb élvezet:


Vannak, akik a foszlányaikra szakadó lakóautók látványában lelik meg a boldogságot:


Különösen szórakoztató, ha utánfutós lakókocsikkal róják pusztító köreiket a versenyzők:

 


A műfaj egyik perverz ágában rikító színűre festett iskolabuszokat törnek rommá:


Aminél talán csak az hátborzongatóbb látvány, ha eredeti sárga színű iskolabuszok rontanak egymásnak, mintha még bennük ülnének a gyerekek:


A roncsderbizés következő szintje, ha mezőgazdasági gépekkel csinálják, például kis gyeptraktorokkal:


…avagy erre a célra átalakított fűnyírógépekkel:


Az előbbieknél persze sokkal látványosabb, ha rendes redneckhez illően aratógépekkel, kombájnokkal esnek egymásnak a versenyzők:


 

 


A méretspektrum másik véglete, amikor gyerekek roncsdodzsemeznek a kis elektromos dzsipjeikben:


…aminek továbbfejlesztett verziója, ha felnőttek teszik ugyanezt Barbie-kisautókkal:

 

...még tovább fokozva a dilit, jókora sárpocsolyával megspékelt pályán:


Levezetésképp jöjjön egy bónusz videó, ami nem roncsdrebi, de végig azt várja a néző, hogy mikor törik egymást ripityára ezen az őrült versenyen a londoni emeletes buszok:


Nyitókép: Matt Cardy/Getty Images

#Sport#autósport#egyesült államok#roncsderbi#Videó

Címlapról ajánljuk