Sport

Így lett egy kövér vajdasági kisgyerekből a világ legjobb kosárlabdázója

Dévai LászlóDévai László

2023. június 18. 11:54

Nikola Jokic csodálatos története egy igazi kelet-európai tündérmese. Négyévesen a NATO bombáitól rettegett, egy kétszobás lakásban nőtt fel a szüleivel, a testvéreivel és a nagymamájával. Mikor megtudta, hogy draftolták az NBA-be, nem izgatta fel magát, inkább aludt egy nagyot. A világ legerősebb kosárligájának játékosaként egy pillanatra sem felejtette el, hogy honnan jött: mindig visszavágyott Zomborra. Az idei döntő legértékesebb játékosának választott Jokic a bajnoki címet sem ünnepelte meg, rögtön repült haza Szerbiába.

Magyar idő szerint szerda hajnalban a Denver Nuggets 94-89 arányban verte a döntő ötödik meccsén a Miami Heats csapatát. A Nuggets otthon, a Ball Arenában lett az NBA bajnoka, a finálé legértékesebb játékosa a szerb óriás, Nikola Jokic lett, aki lényegében az egész idényben a hátán vitte a csapatát. A döntőben 28 pontot dobó és 16 lepattanót (ezek közül 15 védekező) szerző center végérvényesen bevéste magát az NBA történetébe.

Így lett egy kövér, vajdasági kisgyerekből a világ legjobb kosárlabdázója
Fotó: Aaron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images

Jokic az NBA 2014-es draftjának 41. választása volt, ami finoman szólva sem számít előkelő pozíciónak. A drafton a csapatok által kiválasztható játékosok bizonyos kritériumok alapján vannak rangsorolva, nagy általánosságban elmondható, hogy a hozzá hasonlók nagy ritkán jutnak csak el döntőig vagy MVP-címig.

A szerb center lett az első olyan kosaras, aki ennyire hátulról indulva lett a finálé legértékesebb játékosa.

A Joker becenévre hallgató játékos történetét ismerve ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis ha valakiről el lehet mondani, hogy messziről jött, akkor az ő. Nikola Jokic 1991-ben, a délszláv háború által sújtott Szerbiában született, a magyar határtól 25 kilométerre fekvő, vajdasági Zomboron. Mindössze négyéves volt, amikor a családjával egy óvóhelyen ülve vészelték át azt a 11 hetet, amíg a NATO 1994-ben folyamatosan bombázta Szerbiát.

Emlékszem a szirénára, a menedékre és hogy lekapcsoljuk a lámpákat. Heteken keresztül gyakorlatilag sötétben éltünk. Reggel 9-kor is mindent lekapcsoltunk

idézi a Bleacher Report 2017-es cikke a visszaemlékező Jokicot.

Jokic gyerekkorában nem álmodott arról, hogy NBA-döntőt fog játszani, sőt még csak nem is szerette a kosárlabdát, pedig remek adottságai voltak hozzá, már gyerekként is magas és masszív volt, átlagon felüli labdaérzékkel. Hiába volt tehetséges, a fiatal Nikolát jobban érdekelte az állattartás, imádta a lovakat, szabadidejében istállókat takarított. Az első kosáredzésre az apja rángatta el, de Nikola utálta a testmozgást. Gyerekkorában rengeteget evett, emellett napi több liter kólát ivott. Nem véletlen, hogy a keddi győzelem után a közösségi oldalakat elárasztották azok a képek, amin a döntő legértékesebb játékosa túlsúlyos gyerekként látható.

13 évesen úgy döntött, hogy abbahagyja a kosárlabdát, két éven keresztül nem is játszott, aztán 15 évesen visszatért a pályára. Mint Jokic elmondta, az újrakezdést többek között az inspirálta, hogy elkezdett videókat nézni Michael Jordanről, Magic Johnsonról és Hakeem Olajuwonról, az ő játékukat látva szeretett bele a kosárlabdába, a lelkesedés pedig meglátszott a teljesítményén is. A kosárlabda szeretete a bátyjairól is ráragadt, a nála 11 évvel idősebb Nemanja és a 14 évvel idősebb Sztrahinja is kosarazott. Előbbi Detroitban járt egyetemre, kisebb csapatokban játszott, de jó kapcsolatot ápolt Darko Miliciccsel, aki megfordult a Detroit Pistonsnál.

A fiatal szerbek Amerikában inkább buliztak, mintsem a játékkal törődtek, így nem is jutottak magasabb szintre, nem úgy, mint Nikola.

Két évvel az újrakezdés után szerződést kapott KK Mega Baskettől, ahol gyorsan alapemberré vált annak ellenére, hogy nem volt tökéletes fizikai állapotban, sőt az őt megfigyelő ügynök szerint ő volt a legkevésbé atletikus játékos, akit valaha látott. Viszont cserébe remekül látott a pályán, ráadásul erős volt és ügyes volt a keze. Kis érdekesség, hogy a belgrádi csapat színeiben még az Alba Volán ellen is pályára lépett a 2014/15-ös Adria-liga szezonban.


Ebben az idényben őt választották az Adria-liga legeredményesebb játékosának, de még az idény előtt, 2014-ben jelentkezett az NBA draftjára. A kiválasztását Jokic lényegében átaludta, mivel Szerbiában volt. A mindössze 19 éves centert hajnalban hívta fel a bátyja, Nemanja, aki akkoriban New Yorkban tartózkodott.

Jokic félálomban rárakta a bátyjára a telefont, majd csak reggel hívta vissza, hogy megtudja, mi történt.

A Denver Nuggets a második körös 41. választása volt Jokic, aki úgy döntött, hogy csak egy év múlva próbálja meg az NBA-t. Ahogy azt korábban írtuk, draft hátsó feléből előkerülő játékosokat jellemzően nem rendelik azonnal a csapatokhoz, tekintve, hogy nagy szerep nem szokott jutni nekik az első pár szezonban. Jokic egy évet maradt Szerbiában, ahol ő lett a liga legjobb fiatal játékosa és nem utolsósorban az Adria-liga MVP-je. 

Jokic végül 2015-ben került a Denverhez, utólag azt mondta, hogy eleinte csak edzeni fog, nem számított rá, hogy tétmeccsen is pályára léphet. Végül mindkettő megvalósult, Jokic rengeteg fölöslegtől szabadult meg az első két idényben. Mikor nyáron a Nuggethez került, a két bátyja is vele tartott az Egyesült Államokba, hogy felügyeljék a testvérük fejlődését.

Rögön az első évében közel került az Év Újonca címhez, a másodikban pedig már felvette a versenyt például LeBron Jamesszel is tripla duplák tekintetében. 

A 2017-18-as szezonban a Nuggets jelezte Jokic felé, hogy alapemberként számítanak rá, ötéves szerződést ajánlottak neki, a fizetése is jócskán megemelkedett. A következő szezonban a center ezt azzal hálálta meg, hogy hosszú idő után újra a rájátszásba vitte a denverieket. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Jokic a bemutatkozása óta évről évre emelte a tétet. A játékos annak ellenére, hogy magas és izmos, elképesztően technikás és emellett úgy olvassa a játékot, akár egy irányító. Nem véletlen, hogy fiatalabb korában sokat játszott a magassága ellenére irányítóként. A mutatói alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a vajdasági kosaras korszakos zseni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy Jokic mindezek mellett nem felejtett el egyszerű, zombori gyerek maradni.

A döntő után azt nyilatkozta, hogy a munkát elvégezték, most már haza is lehet menni. A hírek szerint a center tényleg nem vett részt a nagy denveri bulin, mivel elindult haza Szerbiába egy lóversenyre, ugyanis továbbra sem érzi azt, hogy a kosárlabda a legfontosabb dolog az életében.


Hozzászólna?

 

Nyitókép: Twitter / Aaron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images

#Sport#nikola jokic#nba#kosárlabda#szerbia#vajdaság#zombor

Címlapról ajánljuk