Sport

Szivárványszínű sisakkal tüntet Lewis Hamilton a floridai LMBTQ-ellenes törvények ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 6. 16:51

A brit Forma-1-es versenyző a hétvégi Miami Nagydíj előtt kritizálta Ron DeSantis republikánus kormányzót és az általa hozott gyermekvédelminek nevezett, de igazából a szexuális kisebbségek jogait korlátozó törvényeket.

A hétszeres Forma-1-es bajnok Lewis Hamilton csütörtökön kifogásolta a floridai törvényhozók LMBTQ-ellenes intézkedéseit. A 38 éves brit pilóta elítélte Florida állam vitatott „Ne beszélj a melegekről” (Don't Say Gay) törvényeit, mondván azok a szaúdi elnyomásra emlékeztetik őt, írja az Associated Press.

„Egyáltalán nem jó” – mondta Hamilton hétvégi Miami Nagydíj előtt. „Az itteni közösség tagjai mellett állok. Remélem, továbbra is kitartanak és vissza tudnak vágni. A sisakomon szivárvány lesz.”

Hamilton – a Forma-1 egyetlen fekete pilótája – rendszeresen használja közösségi médiás befolyását, hogy a társadalmi igazságtalanságok, a faji megkülönböztetés, az emberi jogokat és az LMBTQ-közösséget érő támadások ellen felszólaljon.

Hamilton gyakran szivárványos zászlóval a sisakján versenyez, különösen akkor, ha a Forma-1-es versenysorozat olyan országokban áll meg, ahol az LMBTQ-jogokat korlátozó törvények érvényesülnek. 2021-ben is így tett a Hungaroringen, ahol Sebastian Vettel társaságában szólalt fel a magyar gyermekvédelminek mondott, a szexuális kisebbségek jogait korlátozó törvény ellen.

A magyarhoz hasonló törvényt írt alá Ron DeSantis republikánus kormányzó március végén. A szülői jogokról szóló oktatási törvény megtiltja az állami iskolai tanároknak, hogy szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos órákat tartsanak a diákoknak. 

Nyitókép: Lynne Sladky / AP

#Sport#forma-1#lewis hamilton#egyesült államok#florida#miami#miami nagydíj#lmbtq

Címlapról ajánljuk