Sport

Kirúgták a kamu Shumacher-interjút leközlő német bulvárlap főszerkesztőjét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 22:02

A nagy felháborodást kiváltó, mesterséges intelligencia segítségével írt interjú miatt a kiadó bocsánatot kért a tíz évvel ezelőtt súlyos síbalesete után kómába eső és azóta a nyilvánosság teljes kizárásával lábadozó Forma-1-es versenyzőtől és családjától.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Die Aktuelle német bulvárlap exkluzívnak beharangozott interjút jelentetett meg a 2013-ban súlyos síbalesete után kómába eső és azóta a nyilvánosság teljes kizárásával lábadozó Michael Shumacherrel. A legendás német autóversenyzővel készült interjút azzal reklámozták, hogy „nincsenek ködös félmondatok a barátoktól, csak válaszok tőle, Michael Schumachertől”. Ám mint kiderült, a címlapon beharangozott interjú órási kamu.

A Die Aktuelle botrányos kiadásának címlapján egy mosolygó Schumachert ábrázoló kép volt látható, a szalagcím pedig azt harsogta: 

Michael Schumacher – az első interjú

Az csak a lap belsó oldalain derült ki, hogy az újságírói kérdésekre a válaszokat egy MI csetprogram készítette, nem a Forma-1 hétszeres világbajnoka felelt.

Kirúgták a kamu Shumacher-interjút leközlő német bulvárlap főszerkesztőjét
A botrányos lapszám

A hatalmas felháborodást kiváltó álinterjú miatt a család közölte, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a lap ellen.

A Die Aktuelle kiadói a botrány miatt végül menesztették a főszerkesztőt, és bocsánatot kértek a Forma-1-es legenda családjától, írja a The Guardian.

Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek soha nem lett volna szabad megjelennie 

– közölte Bianca Pohlmann, a lapot kiadó Funke médiacsoport ügyvezető igazgatója. „Semmiképpen sem felel meg az újságírás azon normáinak, amelyeket mi és olvasóink elvárunk egy olyan kiadótól, mint a Funke.”

A Die Aktuelle főszerkesztőjét, Anne Hoffmannt, aki 2009-ben kezdett újságíróként dolgozni a lapnál, azonnali hatállyal felmentették.

Nyitókép: 2014. január 3: aggódó rajongók a grenoble-i egyetemi kórháznál, ahová Schumachert szállították súlyos balesete után – Fotó: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

#Sport#forma-1#michael schumacher#álinterjú#die aktuelle#kirúgás#főszerkesztő#anne hoffmann

Címlapról ajánljuk