Sport

Nem is tiltja az UEFA a Nagy-Magyarország jelkép használatát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 27. 17:46

Csányi Sándor csütörtökön arról beszélt, hogy a Nagy-Magyarország jelkép szerepel az UEFA és a FARE tiltólistáján. A FARE magyar elnökségi tagja szerint nincs is tiltólista. 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Nemzeti Sport honlapján csütörtökön megjelent interjúban arról beszélt, hogy súlyos következményekkel járhat, ha a magyar szurkolók a magyar válogatott nemzetközi mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot. Csányi Sándor többek között azt mondta, azon dolgozik, hogy 

az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet.

Csányi nyilatkozatának előzménye egy a Magyar Jelenben megjelent cikk volt, ami az MLSZ kommunikációs osztályára hivatkozva azt írta, hogy az MLSZ döntése értelmében tilos Nagy-Magyarországot ábrázoló drapériákat, zászlókat és molinókat bevinni a válogatott mérkőzéseire, azokat a biztonsági szolgálat elkobozza.

Az MLSZ azt közölte a Magyar Jelennel, hogy

a nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal. A politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t.

Az ügyben pénteken fordulat történt, nyilatkozott ugyanis a Magyar Jelennek Jósa Bálint, a FARE (Football Against Racism in Europe) elnökségi tagja. A FARE az a szervezet, amelynek ellenőrei az európai futballmeccseken a rasszista és kirekesztő megnyilvánulásokat monitorozzák, és jelentés tesznek azokról az UEFA-nak.

Jósa Bálint először is leszögezte, hogy a FARE nem döntéshozó szerv, nem hoz szabályokat, csupán javaslatokkal élhet. A FARE álláspontja szerint a nemzeti összetartozást jelképező Nagy-Magyarország szimbólum önmagában nem diszkriminatív, az UEFA eddig még egyszer sem büntetett miatta.

A FARE 2016-os katalógusában valóban a vitatott jelképek között szerepel a történelmi Magyarország térképe, de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg

– mondta Jósa a lapnak.

A kérdésre, hogy Csányi Sándor miért beszélt arról, hogy az UEFA-nál és a FARE-nél is tiltólistán szerepel Nagy-Magyarország szimbóluma, Jósa Bálint azt válaszolta:

Fogalmam sincs, ez teljesen abszurd.

Jósa Bálint szerint eleve az UEFA-nak nincs olyan listája, ami alapján jelképeket tiltana:

az UEFA kiskönyvében nem szerepelnek konkrét tiltott jelképek, csak általános irányelvek, hogy mire kell figyelni egy nemzetközi mérkőzésen.

Jósa tisztázta a FARE tiltott jelképeket felsoroló katalógusának szerepét is:

Katalógusunk nem azzal a céllal készült, hogy ha egy benne található szimbólum feltűnik valamelyik nemzetközi meccsen, muszáj legyen büntetést kiszabni. Mi csak jelezzük az UEFA-nak, hogy mely jelképek lehetnek problémások, de az utolsó szó nyilván az övék, nekik van döntési kompetenciájuk.


Nyitókép: Vaszil Donyev/EPA/MTI

#Sport#UEFA#fare#nagy-magyarország#futball#magyar válogatott#csányi sándor

Címlapról ajánljuk