Sport

Orbán Viktor egy olasz exedzővel indította az évet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 9. 16:06

Mester a házban! – írták a miniszterelnök Facebook oldalán közzétett képhez.

Orbán Viktor hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Fabio Capello korábbi futballmenedzsert és -edzőt, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A 76 éves olasz edző az M4 Sport közszolgálati tévécsatorna meghívására érkezett Magyarországra, hogy díjat adjon át az Év Sportolója Gálán.

A miniszterelnök Facebook-oldalán hétfőn „Mester a házban!” címmel közzé is tettek egy közös képet, amire azt írták, „Évindító Fabio Capelloval”.


Jámbor András, a Szikra Mozgalom ellenzéki parlamenti képviselője a képhez az alábbi kommentet fűzte:

Évinditó a pedagógusokkal lesz? Vagy 2023-ban se jön össze a tárgyalás a »nemzet napszámosaival«?

Az apja révén magyar felmenőkkel rendelkező Fabio Capello 16 évig játszott az olasz bajnokságban, ez idő alatt 341 meccsen 45 gólt rúgott. A középpályás 32-szer volt az olasz válogatott tagja, aminek színeiben összesen 8 gólt szerzett

Fabio Capello klubedzőként négyszer lett olasz bajnok, az AC Milannal Bajnokok Ligáját is nyert, a Real Madriddal pedig spanyol bajnok volt. 2008-ban az angol válogatott szövetségi kapitánya lett, de terveivel ellentétben nem sikerült se világ- se Európa-bajnokságot nyernie. 2012-ben le is mondott posztjáról, és három évig az orosz válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott tovább, rekordfizetésért, de hasonló eredménnyel. Sportvezetői kudarcai miatt a szerződöttnél 3 évvel korábban, 2015-ben elküldték.

Pályafutása utolsó, alig tíz hónapig tartó edzői állása egy kínai csapatnál, a Csiangszu Szuning FC-nél volt, amivel tíz helyet esett vissza a kínai első osztály 2017-es szezonjában (a 2016-os másodikról a tizenkettedikre). Az olasz szakembert a következő szezon legelején, három mérkőzés után kirúgták.

Capello 2018-ban vonult vissza végleg az edzősködéstől. A Wikipedia azt írja róla, hogy személyisége rendkívüli mértékben megosztó. Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz vezetőedzője önéletrajzi könyvében azt írta róla: „Capello kedvenc időtöltése az volt, hogy összeugrasztotta a saját játékosait, és gyakran megvendégelte a sajtó munkatársait saját jobb megítélése érdekében.”

Nyitókép: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

#Sport#orbán viktor#futball#facebook#fabio capello

Címlapról ajánljuk