Sport

Úgy tűnik, nincs már remény Pelé gyógyulására

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 3. 15:32

Abbahagyták a vastagbélrákkal küzdő brazil futball-legenda kemoterápiáját, orvosai már csak azon vannak, hogy megkönnyítsék számára élete utolsó szakaszát.

Úgynevezett palliatív kezelésbe vették Pelét, miután a vastagbélrák ellen folytatott kemoterápia nem hozta meg a várt eredmények, jelentette a Folha de S.Paulo című brazil újság szombaton. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. 

A palliatív ellátás lényege, hogy a végstádiumú daganatos beteg fájdalmait rendszeresen adagolt erős fájdalomcsillapítókkal enyhítik, élete végét igyekeznek a lehető legjobban elviselhetővé tenni, a beteg és családja számára a legmagasabb életminőséget biztosítva, szükség esetén pszichoszociális és spirituális támogatást nyújtva.

A 82 éves brazil focilegendát kedden szállították kórházba, hogy az onkológusai felülvizsgálják a folyamatban lévő kemoterápia eredményeit. A kórházban légúti fertőzést diagnosztizáltak nála, emiatt benntartották és antibiotikumos kezelést írtak elő neki.

A Folha de S.Paulo arról számolt be, hogy a kemoterápiát most felfüggesztették, és Pelét palliatív kezelés alatt tartják, azaz a tüneteit kezelik, fájdalmaira és a légszomjra kap gyógyszereket.

Edson Arantes do Nascimentónál, a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott, írja az MTI. Pelé 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt lőtt.

Nyitókép:  Alekszandr Zemljanyicsenko / AP/MTI

#Sport#pelé#brazília#futball#rák#daganatos betegség#vastagbélrák#palliatív

Címlapról ajánljuk