Sport

Lengyelország simán kikapott Argentínától, mégis továbbjutott a csoportból

Dévai LászlóDévai László

2022. november 30. 21:04

Elképesztő matekozás ment a második, továbbjutó helyért.

Argentína 2-0-ra verte Lengyelországot a katari vébé C csoportjának utolsó fordulójában. A Lewandowskival felálló lengyeleknél nagyon keveset volt a labda, Messiék tudták irányítani a játékot. A dél-amerikaiak csapatkapitányát az első félidő 39. percében elsodorta Szczesny kapus, amiért a játékvezető egy VAR-bólintás után büntetőt ítélt.

Messi kihagyta a 11-est, de a második félidőben így is sikerült megszerezni a vezetést Alexis Mac Allister révén.

A lengyelek annak ellenére csak elvétve tudtak eljutni az argentin kapu elé, hogy a csoport másik meccsén, a Szaúd-Arábia-Mexikó találkozón csak egyetlen gól kellett volna a dél-amerikai csapatnak a továbbjutáshoz. Lewandowskiék azután kerültek igazán nagy bajba, hogy kaptak egy második találatot is, Fernandez passzát Alvarez váltotta gólra a 67. percben.

A csoport másik meccsén Mexikó nagyot küzdött, mivel tudták, hogy egy nem túl nagyarányú lengyel vereség esetén csak jobb gólkülönbséggel mehettek volna tovább. Martin és Chavez a második félidőben két gyönyörű góllal köszönt be, a meccs végéig pedig már nem is változott az eredmény.

Egészen a 96. percig úgy látszott, hogy Lengyelország azért fog továbbjutni, mert sportszerűbben játszott a tornán, mint Mexikó, viszont Szaúd-Arábia a 95. percben szerzett góljával eldőlt, hogy Lengyelország jobb gólkülönbséggel jutott tovább a csoportból.

Mexikó és Lengyelország pontegyenlősége esetén a jobb gólkülönbség alapján dőlt volna el a továbbjutó hely sorsa, de mivel ezen a téren teljesen azonosan állt a két csapat, így végül az egymás elleni eredményt kellett nézni. Mivel a lengyel-mexikó meccs 0-0-ás döntetlennel zárult, így a legvégén az döntött volna, hogy melyik csapat volt a sportszerűbb, tehát a piros és sárga lapok száma lett volna a mérvadó. Ez alapján a lengyelek álltak jobban, Mexikó ugyanis hét sárgát kapott a vébén, míg Lengyelország csak ötöt, csakhogy az utolsó Salem Al Dawsari által jegyzett utolsó szaúdi gól mindent egyértelművé tett.

Nyitókép: Quality Sport Images / Getty Images

#Sport#katar#vb#argentína#messi#lengyelország

Címlapról ajánljuk