Sport

Túllépte hatáskörét az ukrán zászlót elkobozó, focimeccseken edződött rendező

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 30. 11:43

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége szerint nem volt tilos más ország zászlóját bevinni a Szombathelyen rendezett magyar-litván vb-selejtezőre. A meccset biztosító cég szerint hibáztak a kollégáik.

Túllépték a hatáskörüket, hibáztak a biztonsági szolgálat tagjai a Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartott magyar-litván kosárlabda vb-selejtezőn, közölte az rtl.hu-val a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ). Mint arról hétfőn, az Ukrinform cikke alapján beszámoltunk, augusztus 24-én, szerdán kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens történt a Magyarország-Litvánia kosárlabdameccsen, ahol az egyik litván szurkolótól a rendezők elkoboztak egy ukrán zászlót.

A mérkőzésre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, illetve barátaik, családtagjaik, idősek, gyerekek vegyesen. Mivel pont aznap, azaz augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Ezzel kívánták szolidaritásukat kifejezni az Oroszország ellen honvédő háborút vívó Ukrajnával.

Az Ukrinform cikke szerint amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért nem szabad, de mivel nem akart túlságosan vitába bonyolódni, összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva már három szekus tért vissza hozzá, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet.


Az MKOSZ az rtl.hu megkeresésére úgy fogalmazott, hogy a rendezvény biztosításáért felelős Hunbert Trade Kft. munkatársai önhatalmúan döntöttek a zászló elvétele mellett. A kosárlabda-szövetség ilyesmire nem adott utasítást, 

sem a magyar, sem a nemzetközi kosárlabda-szövetség (FIBA) nem korlátozza más országok zászlójának bevitelét a lelátóra, nincs erre vonatkozó tiltó szabály.

Az MKOSZ határozottan kijelentette, hogy a szervezés során fel sem merült a szurkolói zászlók kérdése, nem volt egyáltalán prioritás ezek szabályozása, egy teljesen békés, baráti mérkőzésre készültek, sportszerű szurkolással. Az MKOSZ értékelése szerint a selejtező végül alapvetően így is zajlott le, nyugodt, jó hangulatú meccsen kapott ki a magyar válogatott 88-78-ra Litvániától. Az MKOSZ szerint nemcsak a zászló elvétele volt hiba, de az is, hogy a Hunbert Trade Kft. nem tájékoztatta a szövetséget a történtekről.

Hazánkban a szurkolás sportszerűségét és jogszerűségét a sportról szóló 2004. évi I. törvény, a sportrendezvények biztonságáról szóló 54/2004. (III. 31.) kormányrendelet, illetve a pályarendszabályok szabályozzák. A sportrendezvények biztonságáról szóló rendelet szerint „a sportrendezvényre be nem vihető tárgyak körét” a sportrendezvény biztonsági tervének kell tartalmaznia.

Az augusztus 24-i magyar-litván vb-selejtező biztonsági tervében nem szerepelt, hogy tilos más nemzet zászlóját a lelátóra vinni, tájékoztatta az rtl.hu-t a Hunbert Trade Kft. vezetősége, és egyúttal 

elismerték, hogy hibáztak a kollégáik, akik elkobozták az ukrán zászlót. 

Az incidensre magyarázattal is szolgáltak: munkatársaik gyakran szoktak magyar labdarúgó-mérkőzéseken is rendezői feladatot vállalni, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályai pedig kifejezetten tiltják a más országok zászlóival történő szurkolást. A Hunbert Trade Kft. szerint 

a szombathelyi kosármeccsen úgymond megszokásból, az MLSZ focimeccsein bevett protokollt követve jártak el kollégáik.

A zászló elvétele, megőrzése, majd visszaadása amúgy különösebb konfliktus nélkül történt, minden szabályszerűen le lett papírozva, az érintett szurkoló nem élt panasszal az eljárás miatt, tette hozzá a Hunbert Trade Kft.

Nyitókép: az elkobzott ukrán zászló a meccs előtti csoportvideón, amit az EBESZ litván diplomatái osztottak meg Twitteren – LT_OSCE / Twitter

#Sport#orosz-ukrán háború#szombathely#kosárlabda#ukrán zászló#incidens#diplomácia#litvánia#ma

Címlapról ajánljuk