Sport

Boris Becker évekre börtönbe kerülhet

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. április 28. 20:04

A világ egyik legnagyobb teniszsztárja több milliárd forintnak megfelelő vagyont gyűjtött össze, de elfuserált befektetések, egy sokba kerülő válás és a rengeteg pénzt felemésztő luxusélet után csődbe menekült hitelezői elől. A szerelmi élete és botrányai miatt a bulvárlapok állandó szereplőjévé vált Boris Beckert most akár hét évre lecsukhatják, miután egy brit bíróság bűnösnek mondta ki a csődeljárási törvények megsértése miatt. Ugyanis megpróbálta elrejteni vagyonát a hitelezői elől. 

Élete egyik legfontosabb döntésére vár Boris Becker. Az egykori teniszsztár, aki karrierje során nagyjából ötvenmillió dollárt (mai árfolyamon számolva közel 18 milliárd forintot) keresett versenyzéssel és szponzorszerződésekkel, április 29-én, pénteken tudja meg, hogy börtönbe kell-e vonulnia a brit csődeljárási törvény megsértése miatt.

Az 54 éves Beckernek van miért aggódnia. Akár hét évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

A 2012 óta Londonban élő egykori német sportoló ellen 2017-ben indított csődeljárást egy brit bíróság, hogy hitelezői vissza tudják tőle szerezni a neki kölcsönzött jelentős, több mint ötmillió euróra rugó összeget. Később azzal vádolták, hogy igyekezett elrejteni hitelezői elől a vagyonát, és az emiatt indított perben április elején négy vádpontban is bűnösnek mondták ki.

Boris Becker és barátnője, Lilian De Carvalho a csőd miatt indult tárgyalásra tart Londonban 2022. április 6-án. Fotó: Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images

Becker az ítélet szerint több százezer fontnyi összeget utalt el más számlakra egy céges bankszámlájáról, nem vallott be egy németországi ingatlant, elrejtett egy 825 ezer eurós bankhitelt, valamint egy számítástechnikai cégben meglévő részesedését. Becker ellen húsz másik pontban is vádat is emeltek, egyebek mellett azzal vádolták, hogy elrejtette trófeáit, köztük a wimbledoni tornán szerzett díjait, valamint angliai és németországi ingatlanjait a hitelezői elől. Ám ezekben nem találták bűnösnek. 

Teniszhez zseni, a pénzhez már nem

A teniszkarrierjét az angliai Wimbledonban megalapozó Becker mindössze 17 éves volt, amikor máig a legfiatalabbként szinte a semmiből érkezve 1985-ben megnyerte a világ leghíresebb tenisztornáját, majd címvédőként egy évvel később újra nyerni tudott, legyőzve az akkori világelső Ivan Lendlt. 

A 17 éves Boris Becker a wimbledoni trófeával 1985-ben. Fotó:  Getty Images / Stringer

Ezután az egyik legnagyobb világsztárjává vált a sportnak: 49 tornagyőzelmet ért el, köztük hat Grand Slam-győzelmet, világranglista első helyezett is volt, valamint olimpiai aranyérmet is szerzett párosban.

A sportkarrierjét 1999-ben befejező Becker azonban nem tűnt el a nyilvánosság elől. Erről gondoskodott vad szerelmi élete, ami miatt rendszeres szereplője maradt a bulvárlapoknak. Különösen az után, hogy kiderült, gyereke született egy egyéjszakás kalandból, amikor a londoni Nobu étterem lomtárában saját jellemzése szerint „öt perc dumcsizás után” összejött Angela Ermakova pincérnővel – miközben hetedik hónapban lévő felesége éppen kórházban volt, szülési fájdalmak gyanújával.

A későbbiekben a válása, a pincérnőtől született gyermeke körüli botrányok és pénzügyi gondjai miatt szerepelt a lapokban. Valamint az adóelkerülés miatt. 

2002-ben egy müncheni bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre és háromszázezer eurós pénzbüntetésre ítélte az adótörvények megsértése miatt. Egy évvel később pedig csődbe jutott vállalkozása, egy internetes sportoldal megszűnése után követeltek rajta 1,5 millió eurót egy müncheni bíróságon.

Becker a csődjét tárgyaló londoni bíróságon azt vallotta, hogy 1999 után „drámaian csökkentek” a bevételei, ügyvédje pedig azt állította, hogy Becker túlságosan is megbízott a körülötte legyeskedő pénzügyi tanácsadókban, akik közül többen is kihasználták pénzügyi ismereteinek hiányát. Ahogy azt John Briggs kijelentette:

(Becker) nem egy kifinomult ember, ha pénzügyekről van szó.  

A teniszező közölte, hogy vagyonának jelentős részét elvitte 2001-es válása, valamint a gyermekeinek adott járandóságok, továbbá az Ermakovával lezajlott apasági per lezárása. Emellett saját bevallása szerint jelentős összeget vitt el luxus életvitelének fenntartása, aminek része volt egy havonta 22 ezer fontba (majdnem tízmillió forintba) kerülő wimbledoni ház bérlése is. 2019-ben még tenisztrófeáit is el kellett árvereznie, hogy ki tudja fizetni tartozásait. 

Nyitókép: Boris Becker a 2016-os wimbledoni tenisztornán. Fotó: Karwai Tang/WireImage/GettyImages

#Sport#boris becker#csőd#per#bíróság#börtön#tenisz#ma

Címlapról ajánljuk