Sport

Svájc után Németország is bojkottal fenyegeti a budapesti vizes vébét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 17. 18:48

Ellenzik, hogy orosz és fehérorosz sportolók indulhassanak a június 18-án kezdődő világbajnokságon.

Németország bojkottálja a június 18-án kezdődő és július 3-ig tartó budapesti vizes világbajnokságot, amennyiben azon indulhatnak – akár semlegesként is – orosz és fehérorosz sportolók, írja az MTI.

Indulásuk még semleges zászló alatt sem jó üzenet. Közvetlenül a nemzetközi szövetséghez fordultunk, és kifejeztük ezt az álláspontunkat 

– mondta a Német Úszó Szövetség elnöke. Marco Troll helyteleníti, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), ellentétben a legtöbb sportági szövetséggel, nem zárta ki versenyeiről az oroszokat, miután országuk háborút indított Ukrajna ellen.

A FINA ugyanis úgy döntött, hogy az orosz sportolók, csakúgy mint a háborúhoz segítséget nyújtó Fehéroroszország sportolói indulhatnak a magyar fővárosban is, de a nemzeti zászlójukat nem használhatják. A FINA március 8-án azt közölte, hogy ellenzi a kollektív büntetést, és ebben a sportolói bizottság is támogatta.    

Nem a német szövetség az első, amely bojkottal fenyeget, kedden Svájc is jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, amennyiben azon indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók. A svájci szövetség úgy fogalmazott: a jelenlegi körülmények között – a sportolók biztonságát és a tisztességesség elvét szem előtt tartva – nem venne részt a kéthetes vb-n.

Megint Budapest 

Májusban eredetileg Japánban, Fukuokában rendezték volna a világbajnokságot, amelyet tavalyról halasztottak el, de a nemzetközi szövetség február elején közölte, hogy az eseményt tovább halasztják, és Fukuoka 2023-ban lesz házigazda, a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t pedig 2024 januárjára halasztják.

Február 7-én aztán azt is bejelentette a FINA, hogy az újonnan kiírt 2022-es vb-nek Budapest lesz a házigazdája, illetve központja. A nemzetközi szövetség a 2022-es budapesti vb-ről hozott meglepetésszerű döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

Az újabb budapesti vizes vébé rajtjáig kevesebb mint száz nap van hátra. A FINA március elején hagyta jóvá az idei magyarországi világbajnokság pontos programját. Az úszás és a műugrás versenyei a Duna Arénában zajlanak majd, a műúszás a margitszigeti Széchy-medencében lesz, a nyíltvízi úszók a Lupa-tavon küzdenek, míg vízilabdában a szigeti Hajós-uszoda mellett Debrecenben, Sopronban és Szegeden is rendeznek mérkőzéseket.

Nyitókép: Orosz játékosok a női vízilabdatornán a 3. helyért játszott Oroszország - Kanada mérkőzés végén, a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, 2017. július 28-án (Oroszország-Kanada 11-9) – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI 

#Sport#orosz-ukrán háború#fina#vizes vb#budapest#bojkott#németország#svájc

Címlapról ajánljuk