Sport

Putyin oligarchája eladja a Chelsea fociklubot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 18:46

Roman Abramovics pár nappal ezelőtt alapítványi kézbe adta a focicsapat irányítását, szerdán pedig bejelentette, hogy eladja a klubot. Abramovics közleménye szerint a klub vételárát egy új jótékonysági alapítvány kapja, ami az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára fog működni. 

Szerdán hivatalos közleményben tudatta Roman Abramovics orosz milliárdos a világgal, hogy eladja a londoni Chelsea FC labdarúgóklubot. Az üzletember 2003-tól fogva volt a labdarúgó Bajnokok Ligája jelenlegi címvédőjének tulajdonosa.

Abramovics azt írta, hogy azért adja el a klubot, mert a jelenlegi helyzetben

ez a klub, a szurkolók, az alkalmazottak, valamint a klub szponzorainak és partnereinek a legjobb érdeke.

A klub eladása nem gyorsított eljárásban fog történni, közölte az orosz oligarcha, akit szoros kapcsolatok fűznek az Ukrajna megtámadását elrendelő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Abramovics arra utasította a Chelsea FC vezetőségét, hogy hozzanak létre egy jótékonysági alapítványt, amely megkapja a klub eladásából származó teljes nettó bevételt.

Abramovics közleménye szerint az újonnan létrehozott jótékonysági alapítvány az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára fog működni. 

Ez magában foglalja az áldozatok sürgős és azonnali szükségleteinek fedezését, valamint a helyreállítás hosszú távú munkájának támogatását.

Roman Abramovics február 26-án azt közölte, hogy a klub jótékonysági alapítványának kezébe adja Chelsea irányítását. Az orosz milliárdos szombati bejelentése szerint „a klub felügyeletét és gondozását” adja át az alapítványnak, amely a „legjobb helyzetben van”, hogy kezelje az egyesület ügyeit.

Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát pedig egyszer nyerte meg. A vasárnapi Ligakupa-döntőre készülő Chelsea másodedzője jelenleg Lőw Zsolt.

Nyitókép: Roman Abramovics a FIFA Világkupa döntője után, amelyben a Chelsea megverte a Palmeiras csapatát – Fotó: Michael Regan/FIFA via Getty Images

#Sport#orosz-ukrán háború#chelsea#futball#roman abramovics#oligarcha

Címlapról ajánljuk