Sport

Liu Shaolin Sándortól elvették az olimpiai bajnokságot, öccse bronzérmes

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 7. 13:31

A férfi rövidpályás gyorskorcsolya 1000 méteres számának döntőjében Liu Shaolin Sándor ért elsőként célba, de a célban összeakadt a kínai versenyzővel, és a videóbírózás után elvették tőle az elsőséget.

Magyar idő szerint negyed háromkor lezajlott a pekingi téli olimpia egyik olyan döntője, amiben magyar érmet lehetett várni. A rövidpályás férfi gyorskorcsolya 1000 méteres döntőjében rajthoz állt Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaonang, valamint három kínai korcsolyázó. 

Az MTI tudósítása szerint a start után Liu Shaoang egy ideig az élen is állt, amikor leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge miatt javítani kellett a pályát. Az új rajt után Liu Shaoang leszakadt, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrában Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett kölcsönös felelősségnek tűnt. 

A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

A végeredmény egy magyar érmet így is hozott, két kínai gyorskorcsolyázó mögött Liu Shaonang harmadik lett. A fiatalabb Liu fivér harmadik helye azt jelenti, hogy ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, illetve az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek. Két napja a vegyesváltó lett harmadik.

A rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter eredménye:

  1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
  2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
  3. Liu Shaoang (Magyarország) 1:35.693

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után – Fotó: Kovács Tamás/MTI

#Sport#téli olimpia 2022#téli olimpia#peking#liu shaonang#liu shaolin sándor#gyorskorcsolya

Címlapról ajánljuk