Sport

Megkezdődött a téli olimpia – ilyen volt a pekingi megnyitó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 4. 15:23

A megnyitó műsorának mintegy háromezer szereplője volt, 95 százalékuk tizenéves. A járványhelyzet miatt a 80 ezres Madárfészek stadionba csak 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig kétórásra rövidítették. A stadionba harmincnegyedikként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte.

Február 4-én, pénteken az ünnepélyes pekingi megnyitóval megkezdődött a XXIV. téli olimpia, jelentette az MTI. A február 20-ig tartó játékokat hivatalosan Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg, rajta kívül beszédet mondott Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is.

A Madárfészek stadiont csak harmadrészt töltötték meg nézőkkel – Fotó: Catherine Ivill/Getty Images

A helyi idő szerint péntek esti ünnepségre a pandémia miatt a 80 ezres Madárfészekbe, azaz a pekingi Nemzeti Stadionba csak 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig lerövidítették kétórásra. 

Vetítéses látvány – Fotó: Ramsey Cardy/Sportsfile via Getty Images
Az olimpiák hármas jelszava (gyorsabban, magasabbra, erősebben), kiegészülve egy negyedikkel: együtt – Fotó: Richard Heathcote/Getty Images

A mínusz öt fokos hidegben rendezett megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt hópehely volt.

Hatalmas hópehely az olimpiai – Fotó: Maddie Meyer/Getty Images

Már a küldöttségek bevonulásakor is hópelyhekben jelenítették meg az országok nevét, majd a színes műsor is arról szólt, hogy nincs két egyforma hópihe, de voltaképpen mégis mindegyik hasonló.

Kína sportolóinak bevonulása – Fotó: Alex Plavevski/EPA/MTI

A megnyitó műsorának mintegy háromezer szereplője volt, 95 százalékuk tizenéves. A sportolók bevonulása előtt jégből készült hatalmas méretű olimpiai ötkarikát emeltek a bejárat elé. 

Az amerikai küldöttség bevonulása – Fotó: Richard Heathcote/Getty Images

Az olimpiai lobogót a program vége felé hat hazai téli sportoló hozta, köztük Csang Hung, Kína első olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Han Hsziao-peng síakrobata, Kína első havas olimpiai bajnoka, Sen Hszüe műkorcsolyázó, a sportág első kínai ötkarikás bajnoka, és Luo Cse-huan, aki gyorskorcsolyázóként még 1963-ban megszerezte Kína első világbajnoki címét téli sportágban.

Hat kínai sportoló hozta az olimpiai lobogót – Fotó: Matthias Hangst/Getty Images

Az olimpiai esküt Vang Csiang sífutó, Liu Csia-jü hódeszkás, valamint egy bíró és egy edző mondta el. Az olimpiai lángot a stadionban generációk adták át egymásnak, legendás, különböző évtizedben született kínai sportolók. 

Sarki fényt idéző vetítés – Fotó: David Ramos/Getty Images

A láng végül a 2000-es években született Dinigeer Jila-mucsiang és Csao Csia-ven vitte fel a lángot egy emelvényre, majd egy hópehely közepébe került. A fenntarthatóság jegyében az utolsó fáklya lett az olimpiai láng, ami ott fog égni február 20-ig.

Fotó: Maddie Meyer/Getty Images

A Nemzeti Stadionba harmincnegyedikként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte, mögöttük öten vonultak.

Fotó: Maddie Meyer/Getty Images
Magyarok a megnyitón – Fotó: David Ramos/Getty Images

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy ambíciójának eredményeként Kína sportnemzeté vált, és ma már mintegy 300 millióan űznek ebben az országban valamilyen téli sportot. 

Jamaica sportolóinak bevonulása – Fotó: Petr David Josek/AP/MTI

Szerinte ez nagyszerű eredmény, és a mostani olimpia új korszakot nyit a sporttörténelemben, a kínai népnek köszönhetően új szintre emelkedik a téli sportokban való részvétel világszerte.

Zászlófölvonás – Fotó: Catherine Ivill/Getty Images

Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány komoly feladat elé állította a rendezőket, de ebben a helyzetben is igyekeznek a legjobban megfelelni az elvárásoknak. 

Maszkos nézők a stadion lelátóján – Fotó: Alex Pantling/Getty Images

Caj Csi hangsúlyozta az összefogás, a megértés és a támogatás szükségességét, és arról is beszélt, hogy az olimpia nemcsak az eredményekről szól, hanem az összetartozásról, a különbségek áthidalás és a megértésről.

Kínai család nézi az olimpia megnyitóját – Fotó: Yan Xin / Costfoto/Future Publishing via Getty Images

Peking az első város, amely nyári (2008) és téli olimpiának is otthont ad. Pekingben 91 ország 2871 versenyzője – köztük 14 magyar – indul. A pekingi téli olimpián 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest.

A hópehely a résztvevő országok neveiből áll össze, közepén az olimpiai láng – Fotó: Lintao Zhang/Getty Images

Nyitókép: Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a magyar zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén, 2022. február 4-én Fotó: MTI/Kovács Tamás 

#Sport#peking#téli olimpia 2022#téli olimpia#megnyitó#képek

Címlapról ajánljuk