Sport

Hatalmasat fordítva nyerte Nadal az ausztrál teniszkupát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 30. 15:28

A volt világelső Rafael Nadal nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Nadal a vasárnapi döntőben kétszettes hátrányból fordítva legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet, és begyűjtötte rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját.

Rafael Nadal vasárnap történelmet írt azzal, hogy begyűjtötte a 21. Grand Slam-serlegét, megelőzve ezzel az örökranglistán egyaránt 20-20-szal álló Roger Federert és Novak Djokovicot, jelentette az MTI. (A svájci teniszező térdműtétjei után csak tavasszal lép újra pályára, míg a szerb játékost oltatlansága miatt az Australian Open kezdete előtt botrányos körülmények között, hosszas huzavona végén végül hazaküldték Ausztráliából.)

A 35 éves spanyol teniszező saját bevallása szerint egyáltalán nem várt magától ilyen jó szereplést Melbourne-ben. Tavaly a Roland Garros után csak öt mérkőzést játszott lábsérülése miatt, négy hónapig nem is versenyzett, és decemberben koronavírusos is volt. Egy ideig az sem volt egyértelmű, hogy valaha visszatér-e a profi teniszbe. Második melbourne-i diadalával Nadal lett a negyedik férfi játékos a sportág történetében, aki többször is megnyerte mind a négy grand slamet (ezek: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open).

Danyiil Medvegyev a Nadal elleni döntőben – Fotó: Dave Hunt/EPA/AAP/MTI

A 25 éves Danyiil Szergejevics Medvegyev nem volt könnyű ellenfél Nadal száméra: a tavalyi US Open döntőjében legyőzte a szintén a 21. trófeájára hajtó Djokovicot, akinek így az egy éven belüli négy grand slam sem jött össze. A moszkvai teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében már a kiesés szélén állt, amikor kétszettes hátrányból fordítva, meccslabdát hárítva verte a kanadai Felix Auger-Aliassime-ot.

Öt óra huszonhat perc

A vasárnapi döntő (amely a koronavírus-járvány miatt bő félház előtt zajlott) elején a negyedik grand slam döntőjét játszó és a fogadóirodákban favorit Medvegyev volt fölényben. A tavaly is döntős orosz teniszező két brékkel, 42 perc alatt szettelőnybe került, ám a második szettben váratlanul visszaesett.

Nadal kihasználta Medvegyev megingását és 3:1-re meglépett, majd 5:3-nál adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele. Közben egy néző berohanása miatt biztonságiak jelentek meg a pályán, és körbevették a játékosokat. A szettet lezáró rövidítésben Nadal 5-3-nál játszmalabdáért adogatott, de rendre hibázott, így 2 óra 5 perc elteltével Medvegyev már két nyert szettel a siker küszöbén állt.

A harmadik szettben aztán fej fej mellett haladtak a felek, és sikeresen hárították a bréklabdákat. Nadal aztán 5:3-nál elvette ellenfele adogatását. Ezúttal már nem remegett meg, magabiztos játékkal szépített, és megnyerte a harmadik szettet.

Rafael Nadal az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében – Fotó: Joel Carrett/EPA/AAP/MTI

A negyedik szettben már két fáradt teniszező küzdött a pályán. A spanyol egy újabb brékkel közel került a döntő játszmához, majd 5:4-nél hozta a szerváját, és 4 óra 12 percnél nyerte a negyedik, egyenlítő szettet.

Az idei Australian Open férfi döntőjében az utolsó szett kiegyenlített küzdelmet hozott. 2:2-nél Nadal egy tenyeressel hatodszor is elvette riválisa adogatását. Több mint öt óra elteltével a mallorcai sportoló 5:4-nél a bajnoki címért adogatott. 30-semminél már csak két labdára volt a diadaltól, de Medvegyev brékelt, így újra nyílt lett a csata. Az egyre fáradtabb orosz azonban ismét elbukta az adogatását, majd Nadal másodjára már kiszerválta a meccset.

Az 5 óra 26 percig tartó döntő megnyerésével Nadal 90. tornagyőzelmét gyűjtötte be, Australian Open serlege lett pályafutása 21. Grand Slam-trófeája, ami mellé 4,4 millió ausztrál dollárt (994 millió forint) is kapott.

A döntő eredménye:

Rafael Nadal (spanyol, 6. kiemelt) - Danyiil Medvegyev (orosz, 2. kiemelt): 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5

Nyitókép: Rafael Nadal a bajnoki trófeával – Fotó: Hamish Blair/AP/MTI

#Sport#tenisz#radael nadal#danyiil medvegyev#ausztrál nyílt teniszbajnokság#döntő

Címlapról ajánljuk