Sport

Botrányos bírói főszereplés az Afrika-kupán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 12. 19:58

A zambiai bíró a 85. percben le akarta fújni a Mali és Tunézia közti meccset, és ez még csak a kezdet volt a bohózatba illő végjátékban.

Mali válogatottja Koné 11-esből szerzett góljával nyert Tunézia csapata ellen az Afrikai Nemzetek Kupája F csoportjának szerdai nyitófordulójában. A focimeccs botrányos véget ért, jelentette az MTI. A különös végjáték akkor kezdődött, amikor Janny Sikazwe játékvezető a 85. percben le akarta fújni a mérkőzést. Elképzelhető, hogy rosszul járt az órája.

A reklamációk után a játék újraindult. A zambiai bíró nem sokkal később kiállított egy mali futballistát. A videóbíró jelezte neki, hogy nézze vissza az esetet, ő azonban ezt elutasította.

Sikazwe végül a 89. perc után, 20 másodperccel a rendes játékidő vége előtt lefújta a mérkőzést, annak ellenére, hogy több szünet is megszakította a találkozót.


A tunéziaiak tiltakoztak, a bíró védőőrizetben hagyta el a pályát. Már a mérkőzés utáni sajtótájékoztatók zajlottak, amikor a szervezők jelezték, hogy folytatni kell az összecsapást. A pályára végül csak a Mali játékosai tértek vissza, így a meccset ismét lefújták. 


A történtek miatt csúszott a program, a Mauritánia-Gambia találkozó később később kezdődött.

Janny Sikazwe a 2018-as oroszországi világbajnokságon is részt vett, majd ugyanebben az évben eltiltották a játékvezetéstől, mert a gyanú szerint elcsalt egy afrikai Bajnokok Ligája mérkőzést.

A mérkőzés hivatalos összefoglalója, amiből kihagyták a botrányos jeleneteket:


A meccsen egyébként kezdőként lépett pályára Aissa Laidouni, a Ferencváros tunéziai középpályása, őt a 67. percben lecserélték.

Nyitókép: TotalEnergies Africa Cup of Nations/Facebook

#Sport#futball#afrika-kupa#janny sikazwe

Címlapról ajánljuk