Sport

Átadták a több mint százmilliárd forintból épült, új budapesti kézilabda arénát

rtl.hurtl.hu

2021. december 16. 19:11

Kell a kézilabda Eb-hez, aminek beruházásigényét 3 éve 10-15 milliárd forintra becsülte Kocsis Máté, ma már 180 milliárdnál járunk.

Átadták a népligeti multifunkcionális csarnokot csütörtökön Budapesten, az 50 ezer négyzetméter alapterületű, 20 ezer ember befogadására képes létesítmény építése 27 hónappal ezelőtt kezdődött. Az aréna 26 sportág mérkőzéseinek lebonyolítására alkalmas.

Az avatóünnepségén az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely azt mondta, hogy a főváros kulturális élete olyan sokat fejlődött, hogy a Papp László Budapest Sportaréna számos alkalommal kicsinek és kevésnek bizonyul, márpedig Budapest vonzó központja lett a nagyszabású kulturális produkcióknak és koncerteknek is.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A miniszter felidézte, amikor megszületett a kormánydöntés arról, hogy 2018-ban Magyarország Szlovákiával közösen pályázik a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére, tudták, hogy meg kell építeniük a vidék és az ország legnagyobb csarnokát is. Előbbi a múlt héten átadott 8500 férőhelyes szegedi Pick Aréna, utóbbi pedig 20 022 ember befogadására képes, Európa egyik legnagyobb arénája – mondta. 

A 24 csapatos férfi Európa-bajnokságon január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. Az új aréna az egyik középdöntős csoportnak, majd az elődöntőknek, a döntőnek és a helyosztóknak is otthont ad.

Kézilabda Európa-bajnokság: 10-15 milliárd helyett 180 milliárd forintos kiadás

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a magyar-szlovák rendezésű kézilabda Európa-bajnokság összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet, ám azóta kiderült, a végső számla a száznyolcvan milliárd forintot is eléri. 

Bardóczy Gábor kormánybiztos ugyanakkor a Nemzeti Sportnak azt mondta, nem lépte át az előirányzott költségkeretet egyik helyszín építése, felújítása sem. 

Az RTL Híradójának márciusi beszámolója szerint a beruházások során több mint 40 milliárd forintért építettek egy új szegedi sportcsarnokot, a tatabányai kézilabdacsarnokra pedig 29,5 milliárd forintot költöttek. A debreceni Főnix Aréna belső terének megújítása 3,1 milliárd forintba került, de 2,8 milliárd forint jutott a rendezési költségekre és több mint 3,2 milliárd forint útépítésre.

A most átadott budapesti arénát legalább 107 milliárd forintért húzták fel. 

Ezzel a csarnokokra szánt összeg már 180 milliárd forint felett járt.

A sportlapnak azt mondta Bardóczy Gábor, hogy a fővárosi létesítményre eredetileg 170 milliárd forint feletti árajánlat érkezett. „Olyan magas volt a költségvetése, mint ha egy Puskás-stadiont építtettünk volna meg, ezért a kormány mérlegelt, és döntést kellett hozni, mi az, amit lehúznak belőle. Ezért újra kellett tervezni, a belső tereket is. Kicsit szűkebbre kellett venni a csarnok méretét, kicsit faragni kellett az alapterületéből. Mondjuk így is 50 000 négyzetméter alapterületi csarnokról beszélünk, ami több mint 40 méter magas, és 

ha megnézzük a peremének a gyűrűméretét, akkora, mint a római Colosseum.”

Nyitókép: Az újonnan átadott Budapesti Kézilabda Aréna 2021. december 16-án Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

#Sport#multifunkcionális sportcsarnok#kézilabda aréna#budapest#kézilabda#népliget

Címlapról ajánljuk