RTL+

Így derült fény a foci világának piszkos titkaira

rtl.hurtl.hu

2024. május 12. 11:39

A Titkok játéka című dokumentumfilm azt a 2016-os adatszivárogtatási botrányt mutatja be, amely során számos kínos ügy került napvilágra a nemzetközi labdarúgás rejtett világából, miközben a lavinát elindító és foci megtisztítását hirdető hacker szándékai is megkérdőjeleződtek. A dokumentumfilm teljes egészében streamelhető az RTL+-on.

Az időnként maffiózóként tevékenykedő menedzserek és ügynökségek igazolásokkal, adózással, elképesztő jutalékokkal trükköztek a történelem egyik legnagyobb sportbotránya során, aminek minimális magyar szála is van: a John álnéven szivárogatató, portugál Rui Pintót Budapesten tartóztatták le egy zsarolási vádak miatt indított elfogatóparancs alapján. A Magyarországon bujkáló, 2019-ben letartóztatott Pinto ügyét az RTL Híradója is figyelemmel kísérte:

 

A lisszaboni bíróság végül 2023. szeptember 11-én ítélte el a 34 éves portugál aktivistát, aki a futball alvilági ügyeit feltáró portál, a Football Leaks alapítója volt. Pinto hackelés, zsarolási kísérlet, levelezés megsértése és adatlopás miatt került a vádlottak padjára, összesen több mint 90 bűncselekménnyel vádolták meg.

Pinto állítása szerint pusztán bejelentéseket tett, de beismerte, hogy illegálisan szerzett be több millió dokumentumot, amelyeket 2015 végén kezdett el közzétenni az interneten. Az említett érzékeny adatokat közlő oldal neve Football Leaks lett, ahonnan aztán különböző internetes oldalak átvettek az információkat.

Ennek az információhalmaznak köszönhetően derült fény a labdarúgóvilág kétes ügyleteire, amikkel kapcsolatban adóellenőrzéseket és jogi vizsgálatokat indítottak világszerte.

Pinto sokáig szabadságharcos szerepben tetszelgett, aki több ezer dokumentumot tett közzé, hogy „megtisztítsa a futballt a gyanús elemektől”. 

Az egyik ilyen gyanús elem a Doyen Sports nevű ügynökség volt, amely lényegében játékosok transzfereit segítette néha pénzzel, néha kapcsolati tőkével. Sok esetben hiteleztek is, aminek következtében egy-egy igazolás alkalmával elképesztő összegek kerültek hozzájuk. A filmben megemlítik, hogy a Doyen munkatársait elképesztő luxus vette körül, magánrepülőkkel, jachtokkal utaztak, a legdrágább éttermekben vacsoráztak és nem vetették meg a bulikat sem.

A Doyen csupán négy év alatt 100 millió eurót fektetett játékosokba, olyan nagy neveket képviseltek, mint David Beckham, Neymar vagy Xavi. Elképesztő sikereket értek el rövid idő alatt

– mondja a dokumentumfilmben megszólaló Yann Philippin sportújságíró.

A filmben több alkalommal is megszólaló Doyen-vezér szerint azért lettek sikeresek, mert ő értette a piacot. Azt mondja, amikor ő hívta egy nagy klub elnökét, akkor biztosan mindenki felvette neki a telefont, mert tudták, hogyha ő telefonál, akkor az valami fontos ügy lehet.

A szivárogtatás

A Doyen Sports egy máltai székhelyű befektetési alap, aminek az arca és a vezetője volt Lucas. A portugál üzletember rövid ideig a futball egyik legelismertebb ügynöke volt, alig akadt olyan transzfer Európában, amihez ne lett volna valamilyen módon köze. Mindez azonban 2015 szeptemberében változott meg, amikor egy magát Johnnak nevező hacker a Football Leaks weboldalon közzétette a Doyen és az FC Twente közötti, harmadik féllel kötött tulajdonosi megállapodások részleteit, ami miatt a holland klubot három szezonra eltiltották az európai versenyektől. (A Twente és a Doyen Sports arról állapodott meg, hogy a klub 5 millió euróért cserébe eladja hét játékosa átigazolási jogát 10 és 50 százalék közötti mértékben a máltai székhelyű cégnek. A FIFA később mint a játék feddhetetlenségét veszélyeztető tényezőt minősítette szabályellenesnek ezt a módszert, mert általa a befektetők átigazolásokat kényszeríthetnek ki a nyereség reményében.)

Az első szivárogtatást aztán még számos másik követte:

  • Lucas a filmben több vádat határozottan tagad, például azt is, hogy ő és Arif Efendi – a Doyen mögött álló kazah-török üzletember – megpróbáltak volna Miamiban egy prostituáltakkal teli partit szervezni, hogy meggyőzzék Florentino Pérezt: szerződtesse a Monaco francia középpályását, Geoffrey Kondogbiát.
  • A szivárogtatásnak hála tudhatjuk, hogy Gareth Bale 2013-as Tottenhamtől való leigazolása többe került a Real Madridnak, mint Cristiano Ronaldo szerződtetése. Ez akkor azért volt nagy dolog, mert elvileg Ronaldo volt minden idők legdrágább játékosa. A portugál állítólag miatt meg is sértődött a klubjára.
  • Érdekességek derültek még ki Ronaldo és José Mourinho adóügyeiről is, ami a portugál játékosnak nagyon fájt, ugyanis kénytelen volt bűnösnek vallania magát, hogy megússza a börtönt, de még így is elképesztő összeget, forintban mérve milliárdokat kellett befizetnie a spanyol államnak.
  • Ebből a szivárogtatásból íródott a Spiegel cikke is, miszerint Cristiano Ronaldo Las Vegasban megerőszakolhatott egy nőt.
  • A Manchester City pénzügyi fair play-t sértő szponzori szerződéseire is fény derült, ami miatt az UEFA vizsgálatot indított a klub ellen.
  • Az is kiderült, hogy miután a Manchester United 105 millió eurót fizetett Paul Pogbáért a Juventusnak, a játékos ügynöke akár az összeg felét is megkaphatta jutalékként. Angliában nem engedélyezett, hogy klubon kívüli magánszemélyek birtokolják a játékosok jogait.

Ronaldo botrányával az RTL Híradója is foglalkozott 2018-ban:

 


Felháborított, amit felfedeztem, és úgy döntöttem, hogy nyilvánosságra hozom

– mondta Rui Pinto a 2020 szeptemberében az első tárgyalása kezdetén, hozzátéve, hogy a Football Leaks „olyasmi, amire büszkének kell lenni, nem pedig szégyellni”.

„A felszínen ez egy egyértelmű Dávid és Góliát-történet, ahol egy teljesen kívülálló meglehetősen egyszerű módszerrel bajba sodor néhány nagyon leleményes embert” – mondja a filmben Lucas.

A rendező szerint hihetetlen, hogy Rui Pinto mennyi mindent elárult a futballbizniszről, de sok olyan dolgot is csinált, amik nem kifejezetten pozitív, hősies tettek.

A film azzal, hogy „a rosszfiú” Lucast végig szerepelteti és hagyja beszélni, nagyban árnyalja a Football Leaksről kialakult képet, de a Pinto ellen felhozott vádakat sem rejtik véka alá.

A portugál aktivista 89 rendbeli számítógépes hackelés mellett zsarolási kísérlet miatt is bíróság elé állt. Az ügyészség szerint ugyanis megpróbálta megzsarolni a Doyen Sports vezetőjét, 500 ezer és 1 millió euró közötti összeget követelt Nélio Lucastól azért, hogy ne tegyen közzé kompromittáló dokumentumokat. 

Miután 2019-ben Magyarországon letartóztatták, majd kiadták Portugáliának, több mint egy évig előzetes letartóztatásban volt –  ezután egyezett bele, hogy együttműködik a hatóságokkal és hozzáférést biztosít a birtokában lévő titkosított adatokhoz. A tárgyaláson elismerte, hogy törvénytelenül jutott hozzá bizalmas információkhoz egy baráti csoporttal, társai kilétét azonban nem volt hajlandó felfedni. A portugál szivárogatót történetével Fókusz is foglalkozott:

 

A Titkok játéka című dokumentumfilmből kiderül, hogy 2013 szeptemberében 34 627 eurót utaltak egy Kajmán-szigeteken bejegyzett offshore cégnek, a Caledonian Banknak. A bank rendszerét feltörték, majd az összeget egy Pinto nevére bejegyzett lisszaboni számlára utalták. Ezt néhány héttel később egy újabb kifizetés követte, ezúttal egy német nyugdíjalapból, 230 ezer euró értékben, az utalás ugyanarra a számlára ment.

Ez utóbbit a hatóságok riasztása után azonnal visszautalták, és Pinto végül peren kívüli egyezségben állapodott meg az eredeti kifizetés felének visszafizetéséről. A filmben is kitérnek arra a visszásságra, hogy Pinto a foci mocskosságáról beszél és a játék megtisztításáról prédikál, miközben ő egy nyugdíjalap pénzét próbálta vélhetően saját maga részére eltulajdonítani, vagy legalábbis mindenképp gyanús, hogy ilyen ügybe keveredett. 

Célunk, hogy megakadályozzunk egyeseket abban, hogy érdemtelenül meggazdagodjanak kedvenc hobbinkból, a labdarúgásból

mondta Pinto még a John álnév alatt a Spiegelnek.

A dokumentumfilm végén felteszik a kérdést is: vajon beleillik-e a a szivárogtatóról kialakult képbe a Doyen állítása, miszerint Pinto megpróbálta őket megzsarolni.

„Úgy döntöttem, játszom velük. Megkerestem Nélio Lucast, és azt mondtam, hogy vannak dokumentumaim a Doyenről. A reakciójuk érdekelt, hogy mennyire értékesen ezek a dokumentumok számukra, hogy meddig hajlandók elmenni” – idézik a filmben az akkor még előzetes letartóztatásban lévő Pintót.

A Football Leaks szivárogtatásai nyomán számos eljárás indult világszerte, sok helyen jobban elkezdtek figyelni a foci piszkos ügyeire, az ügynökségek és a klubok tisztességtelen gyakorlataira. A filmben megszólaló újságírók ugyanakkor azt gondolják, hogy mindez nem tisztította meg a futballvilágot.

Hogyan fogadták a sztorikat? Őszintén? Nem érdekli az embereket, pár napig benne van a hírekben, de aztán Cristiano lő két gólt és mindent elfelejtenek

– mondja az egyikőjük.

A Titkok játéka című dokumentumfilm megnézhető az RTL+-on.

Nyitókép: Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya sajtóértekezleten vesz részt a Lisszabon közelében lévő Oeirasban 2023. szeptember 6-án. MTI/EPA-LUSA/Rodrigo Antunes

#RTL+#Football Leaks#szivárogtatás#adatok#Rui Pinto#titkok játéka#Sport#foci#ma

Címlapról ajánljuk