Reggeli

„Van olyan kollegám, aki havonta 300 órát dolgozik 174 helyett” – embertelen körülmények között végzik munkájukat a szakdolgozók

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 8:50

Ápoló- és orvoshiánnyal küzd a magyar egészségügyi ellátórendszer, emiatt a szakemberek egyszerre több helyen is dolgoznak. Az egészségügyi államtitkár szerint a többszörös foglalkoztatottságnak véget kell vetni. Hogy hogyan javulhat a helyzet, arról Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét kérdeztük.

A szakszervezeti vezető szerint hosszú távú programra van szükség ahhoz, hogy javuljon a jelenlegei egészségügyi rendszer.  Az, hogy most egyik évről a másikra adnak egy kevés béremelést, semmit nem segít. Régebben biztonságos bérhez voltak szokva a dolgozók.

Az egészségügyi bérek nem tükrözik, hogy kinek, mennyire stresszes a munkája – mondta Soós Adrianna. Hozzátette, hogy a szakdolgozókból a hiányt 25 százalékosra becsülik az országban, ami jóval magasabb az orvoshiánynál, de az egész szakmára jellemző a munkaerőhiány.

Minderről a rossz bérezési rendszer tehet, ami kevésbé ösztönzi a fiatalokat, és túl nagy hangsúlyt fektet az életkorra.

„Van olyan kollegám, aki havonta 300 órát dolgozik 174 helyett” – mondta Soós Adrianna, aki szerint a betegekre is veszélyt jelent a kialakult munkamorál, hiszen nem mindegy, hogy kiegyensúlyozott vagy kiégett, fáradt ember látja el őket.

A munkaintenzitás nő, a fizetés marad

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az emberhiány miatt sokkal több beteget kell ellátni ugyanannyi idő alatt, valamint az eszközhiány is problémát jelent. Például fizikailag gyengébb ápolónők emelik a tehetetlen betegeket, ráadásul ezt a fajta munkát a családdal is nagyon nehéz összeegyeztetni, így, aki teheti, elmegy más területre dolgozni.

Lehetne honnan meríteni, visszahozni a kollegákat 

– jegyezte meg Soós Adrianna. Szakdolgozóból ugyanis kétszer annyian vannak, mint amennyien jelenleg az egészségügyben dolgoznak. A szakember szerint normál munkafeltételek mellett lehetne pótolni a szakdolgozói munkaerőhiányt.

 

#Reggeli#Videó#egészségügy#soós adriánna#orvoshiány#ápoló

Címlapról ajánljuk