Reggeli

Perintfalvi Rita: A szexuális visszaélés a kezdetektől ott van az egyházban

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 8:48

De még mindig nem elégséges az, ahogyan kezelik ezeket az ügyeket.

2021-ben jelent meg Perintfalvi Rita Amire nincs bocsánat. Szexuális ragadózók az egyházban című könyve, amelyben a papi molesztálások áldozatainak történetét dolgozza fel.  

A könyv előzménye, hogy Ferenc pápa 2019-ben összehívott egy vatikáni találkozót a tolerancia jegyében, aminek fő témája az egyházon belüli szexuális erőszak volt. Amikor hazajövet Veres András püspöktől megkérdezték, hány ilyen áldozatról tud Magyarországon, azt mondta, hogy egy tucatnyiról, de közülük senkit nem ismer személyesen. 

Perintfalvi Rita ekkor kezdett el foglalkozni a kérdéssel. Először egy szakcikket írt a témában, egy provokatív áldozatszámlálót indított, majd mindennek hatására 55 magyarországi vagy határon túli magyar történetét ismerte meg. 

A könyvben tíz áldozat történetét írta meg, és egyre egyértelműbb, hogy az egyház nem kerülheti meg a kérdést. 

Pető Attila volt az első dominó, ami bedőlt, aztán jött ez a könyv, majd Hodász Andrásnak a megnyilatkozása, mindezek azt a hatást gyakorolhatják az egyházra idővel, hogy muszáj lesz valamit tenni. Elindultak bizonyos folyamatok, de úgy gondolom, hogy ez még nem elégséges.

Az egyház viszont egy erős önvédelmi mechanizmust gyakorol, pedig a probléma a kezdetektől ott van a templomokban. Máshol, például Németországban, ahol komoly kutatómunka folyik a zaklatásos ügyekben, már százezrek hagyták el az egyházat. Ettől félnek nálunk is, tette hozzá a teológus. 

Olyan, mint egy daganatos sejt az ember testében, amit ki kell vágni. Nagyon fáj, de ha nem vágjuk ki, a test meghal, ezt kell tudomásul venni

– húzott párhuzamot.

A beszélgetésbe bekapcsolódott telefonon keresztül Heves Andrea pszichológus, aki Perintfalvi Ritával közösen áldozatsegítő csoportot működtet. 

Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok általában onnan indulnak, hogy maguk is tagadják, nem akarják elhinni, hogy bántalmazták őket, majd önmagukat vádolják, és ha ki is kerül belőlük, hogy valójában mi történt, sokan némaságba burkolóznak, nem mernek beszélni róla másoknak.

#Reggeli#Videó#Belföld#Perintfalvi Rita#bántalmazás#abúzus#molesztálás#papok#könyv

Címlapról ajánljuk