Kultúra

85 éves a filmtörténet legnagyobb pofonosztója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 29. 12:55

Március 29-én töltötte be 85. életévét Terence Hill, aki a 8 éve elhunyt Bud Spencerrel a mozi egyik leghíresebb párosát alkotta.

Ma ünnepli 85. születésnapját Terence Hill, a világ egyik kedvenc pofonosztója. Az olasz színész Mario Girotti néven született Velencében, német anyától, olasz apától. Szülei szerint már nyolcévesen pontosan tudta, hogy színész akar lenni, és tizenkét éves korában meg is kapta első szerepét: Dino Risi rendező egy úszóversenyen fedezte fel a jó kiállású srácot, és 1951-ben szerepeltette Vakáció a gengszterrel című filmjében. Érettségi után Rómába ment, ahol a legszínvonalasabb színésziskolákban képezte magát, három évig klasszikus irodalmat is tanult az egyetemen.

Későbbi elválaszthatatlan társával 1959-ben a Hannibál című filmben szerepelt együtt, igaz akkor ő még Mario Girotti, a vízilabdásként ismert, későbbi Bud Spencer pedig Carlo Pedersoli néven, és közös jelenetük nem is volt, írja az MTI. Girotti első komolyabb szerepét egy évvel később a Karthágó lángokban című filmben kapta, 1962-ben – még ekkor is eredeti nevén – Luchino Visconti A párduc című alkotásában tűnt fel. Ezután nyelvtudásának köszönhetően német kalandfilmek következtek, westernfilmes karrierjét négy nagy sikerű Winnetou-filmben alapozta meg. Ekkor már kezdtek érdeklődni iránta az Egyesült Államokból is, így az amerikai karrierre készülve változtatta meg a nevét Terence Hillre.

A szórakoztatás feledhetetlen párosa

A siker végül mégsem Amerikában köszöntött rá: 1967-ben egy lábát tört kollégája helyett elvállalta az Isten megbocsát, én nem! című makaróni-western társfőszerepét. A világsikerré vált vígjátékban Carlo Pedersoli volt a társa, és ebben a filmben szerepeltek először művésznevükön, mint Bud Spencer és Terence Hill.

A páros sikerfilmjein – Az ördög jobb és bal keze, Különben dühbe jövünk, ...És megint dühbe jövünk, Én a vízilovakkal vagyok, Kincs, ami nincs – nemzedékek nőttek föl, ezekben átlag félpercenként elcsattan egy hatalmas pofon. A filmtörténet egyik legnépszerűbb és legsikeresebb párosa forgatott westernt, bűnügyi vígjátékot, szórakoztató kalandfilmet, sőt, külön is megállták a helyüket: Terence Hill 1973-ban Henry Fonda oldalán játszott a Nevem: Senki című akcióvígjátékban – ez tartja kedvenc filmjének –, amelyet Sergio Leone rendezett. A film legendás jelenetét érdemes felidézni:


Bud Spencertől 1985-ben 17 közös film után, barátságban váltak el, de kilenc évvel később még egyszer együtt pofozkodtak a Bunyó karácsonyig című moziban.

Terence Hill több mint ötven éve boldog házasságban él feleségével egy csendes olasz városkában. Egyáltalán nem a híres sztárok fényűző életét éli, magánéletének szentségét mindig is szigorúan őrizte. 1975-ben Bambi-díjjal jutalmazták, 2002-ben pedig a 42. Monte-carlói Televíziós Fesztiválon a Don Matteóért elnyerte a legjobb színész díját. 2010-ben – Bud Spencerrel együtt – egész életművükért elnyerték az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját.

A megunhatatlan pofonoknak, századjára is szórakoztató filmeknek rengeteg elkötelezett híve van, a két legendás bunyósért olyan sokan rajonganak, hogy fesztivált is rendeznek a tiszteletükre. 2021-ben az RTL Fókusz is forgatott a németországi Spencer-Hill fesztiválon, ahol hemzsegtek a jelmezbe öltözött rajongók, hasonmások, de több karakterszínész és Bud Spencer két lánya, valamint unokája is ott volt:


Terence Hill barátja, elválaszthatatlan alkotótársa, Bud Spencer 2016-ban bekövetkezett halála után a gyászszertartáson rövid beszédben emlékezett vissza a jó hangulatú forgatásokra és különleges kapcsolatukra, hiszen sohasem veszekedtek. Tavaly novemberben üzent is a Bud Spencerre emlékező magyaroknak:


2020-ban halálhírét keltették, ebből is jól látszik, hogy még hosszú élet vár rá:


Nyitókép: Terence Hill olasz színész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer a My Name is Thomas című filmjének berlini bemutatóján 2018. augusztus 21-én – Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

#Kultúra#terence hill#bud spencer#születésnap#mozi#film

Címlapról ajánljuk