Kultúra

„Ember maradj: Ákos” címmel készül film Kovács Ákosról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 14:24

230 millió forintot ad rá a Nemzeti Filmintézet, a dunaszerdahelyi fociklubról szóló filmre pedig 254 milliót.

A Nemzeti Filmintézet 228,5 millió forintos támogatásával dokumentumfilm készül Kovács Ákosról, írja a 444. A Bonanza Banzai egykori frontembere, énekes, gitáros, zeneszerző, költő életét bemutató alkotást várhatóan 2025-ben mutatják majd be, a címe pedig az lesz, hogy Ember maradj: Ákos.

A filmet Kriskó László írja és rendezi, a producer Hábermann Jenő. Kriskó az Aranybulla és a Most vagy soha! című Petőfi-filmen dolgozott korábban.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága a 2024. január 16-i ülésén döntött a támogatás odaítéléséről.

Az NFI szerdai közleménye szerint 

az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik.

A portréfilm középpontjában Ákos szólókarrierje áll, de részben fikciós visszatekintés is lesz, ami „megjeleníti Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is”. Az alkotók tervei szerint a film „minden mozzanatával azt mutatja, hogy az előadóművész-dalszerző-költő egy rendkívül összetett személyiség”, aki tömegek ikonja, akiért sokan rajonganak, ugyanakkor „vannak olyanok is, akik akár ismeretlenül is elutasítják”.

A portréfilm e jelenség miértjeire keres válaszokat, 

fő vállalása pedig az, hogy magasságaival és mélységeivel együtt, kendőzetlen őszinteséggel mutasson be egy olyan életutat, mely példát adhat a ma felnővő generációknak.

Az NFI  Filmszakmai Döntőbizottsága egy másik film hasonló nagyságrendű támogatásáról is döntött: a Dunaszerdahely fociklubjáról (DAC) szóló filmre 254 milliót ad. A filmet Tősér Ádám, a Blokád rendezője rendezi, a forgatókönyvet Ugron Zsolna, kolozsvári írónő, a TV2, majd a Magyar Televízió munkatársa, szórakoztató műsorok szerkesztője, felelős szerkesztője, hírműsorok, bel- és külpolitikai műsorok szerkesztő-riportere írja. A DAC című film producere a Fidesz-frakció ülésein is rendszeresen részt vevő Lajos Tamás.

Nyitókép: Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző, költő, énekes és lánya, Őry-Kovács Anna a Polgári Magyarországért Díj átadásán, a Pesti Vigadóban, 2021. december 17-én. Az elismerést Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál volt köztársasági elnök felesége vehette át – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Kultúra#ákos#nemzeti filmintézet#támogatás#Portré

Címlapról ajánljuk