Kultúra

Hillary Clinton kiakadt, mert Margot Robbie-t nem jelölték Oscar-díjra a Barbie-ért

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 24. 19:41

Bezzeg a Kent játszó Ryan Goslingot jelölték! Bezzeg America Ferrarát is jelölték!

Dühöng az internet azért, mert nem jelölték Oscar-díjra Margot Robbie-t az 1,446 milliárd dollárt hozó Barbie-ban nyújtott alakításáért, holott az alkotás a legjobb filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó szoborért is megküzdhet a március 11-i gálán. Sokan azon is megrökönyödtek, hogy Greta Gerwig rendezőt „csak” a szkriptért jelölték, a rendezésért nem: jelenleg a Barbie nagyjából félmillió poszttal a Twitter második legfelkapottabb témája.

Korábban a Kent játszó Ryan Gosling is reagált a döntésre, amelyet sokan szexistának tartanak, illetve bizonyítéknak a Barbie tézisére, mely szerint nőnek lenni nagyon nehéz. Az üggyel kapcsolatban volt mondanivalója Hillary Clinton korábbi elnökjelöltnek, valamint Oklahoma állam vadvédelmi hatóságának.

Clinton nemcsak Robbie-nak, hanem Greta Gerwig rendezőnek is üzent, annak ellenére, hogy őt – ahogy említettük – a forgatókönyvért pont jelölték. Azt írta: „Fájdalmas lehet, hogy nyertetek a mozipénztáraknál, de nem vihetitek haza az aranyat – ennek ellenére rajongók milliói imádnak titeket”.

Ha ez nem lenne elég meggyőző bizonyíték a jelölés elmaradásának valódi kulturális és társadalmi súlyáról, örömmel közöljük, hogy az oklahomai állatvédelmisek is fontosnak tartották, hogy megszólaljanak az ügyben. Az Oklahomai Vadvédelmi Hatóság nevében azt írták: „feltételezzük, hogy ha jelölnék egy borzról szóló filmet, amiben egy borz szerepel, és az a címe, hogy Borz, a legjobb film díjára… akkor magát a borzot is jelölném, nem?”

Azonban nemcsak jogtalannak gondolt jelölések akadnak az idei felhozatalban. Abban például nagyjából mindenki egyetért, hogy a Megfojtott virágokban szereplő Lily Gladstone-nak igenis kijárt a jelölés, amivel ő lett a történelem első Oscarra jelölt amerikai őslakos nője. Továbbá pozitív meglepetés volt az is, hogy a Barbie-ban nyújtott mellékszerepléséért America Ferrara is bekerült a névsorba. Mi magyarok pedig azon örömködhetünk, hogy a Szegény párák berendezőjét, Mihalek Zsuzsát is jelölték.

A Barbie korábban jól szerepelt a Golden Globe-on, az RTL Híradó erről szóló riportját itt lehet megnézni:


Nyitókép: Kevin Winter / Getty Images for Critics Choice Association

#Kultúra#margot robbie#barbie#hillary clinton#oscar-díj#jelölés#Greta Gerwig#Oklahoma#twitter

Címlapról ajánljuk