Kultúra

Megmentik Bologna vészesen dőlő középkori felhőkarcolóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 19. 19:22

A 48 méteres Garisenda torony a város egyik jelképének számít, de mivel évszázadok óta dől, veszélyben van.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, végveszélybe került a bolognai Garisenda-torony, ami szakértők szerint ledőlhet, ha nem találnak ki valamit a megmentése érdekében.

A Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren két városképi jelentőségű torony áll: a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el, ilyen státiszszimbólumnak számító tornyokból csaknem száz épült annak idején a városban, de már csak ez a kettő áll belőlük.

A 14. században egy földmozgás következtében mindkét torony megdőlt. A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de amikor elferdült, és akkor visszabontották a magasságát. A Garisenda-torony elhajlása jelenleg 3,2 méter.

Megmentik Bologna vészesen dőlő középkori felhőkarcolóját
Fotó:  DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY / Getty Images

Szakértők hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát. Egy szakértői csoport legutóbbi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb aggodalomra adnak okot a Garisenda téglafalain megjelent friss repedések. Szerintük a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség állapotának stabilizálására.

A Bologna Today pénteki híre szerint janár 22-én, hétfőn vesznek lendületet a torony megmentése érdekében megkezdett munkák, konténereket helyeznek el a torony körül, emiatt a teret időszakosan lezárják.

Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszterhelyettes egyébként még október végén segítséget ígért: az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból utalnak pénzt a torony biztonságossá tételéhez. A torony megmentésére indított adománygyűjtés is jól halad, így összességében a felújításhoz szükséges 20 millió euróból már 14 millió összegyűlt.

Az RTL Híradójának decemberi tudósítása a toronyról: 


Nyitókép: Michele Lapini/Getty Images

#Kultúra#olaszország#Bologna#Garisenda torony

Címlapról ajánljuk