Kultúra

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha luxuslakása – íme a világ legdrágább karácsonyi ajándékai

Dévai LászlóDévai László

2023. december 26. 13:22

A bűnbánó David Beckham egy nyaklánccal került be az első ötbe, ahol szerepel még Elizabeth Taylor férje egy gyűrűvel, egy gyilkossággal gyanúsított orosz oligarcha, aki 22 éves gyerekét lepte meg egy Central Park-i penthouse-zal, és egy bányász lánya, aki a karácsonyi ajándékának az árából a magyar kórházak csaknem összes adósságát ki tudta volna fizetni. Ép ésszel felfoghatatlan lista következik olyan ajándékokról, amikor százmilliárdok lapultak a fa alatt.

5. David Beckham ajándéka Victoria Beckhamnek

Az angol válogatott, a Manchester United és a Real Madrid egykori sztárja nem kevesebb, mint 3 millió dollár értékű karácsonyi ajándékkal lepte meg a feleségét, Victoria Beckhamet. Mindez 2005-ben történt, egy évvel azután, hogy a sztárfocista állítólag megcsalta a feleségét. Beckham bocsánatkérő csomagja egy 100 ezer dolláros, gyémántveretes táskából, egy 500 ezres, átalakított Rolls-Royce Phantomból és egy 2,4 millió dollár értékű, Boucheron rubinból és gyémántból kirakott nyakláncból állt. Ez a mostani gazdasági viszonyok mellett nagyjából 4,7 millió dollárnak felelne meg, ami közel 1,6 milliárd forint.

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha penthouse-a – összeszedtük a világ legdrágább karácsonyi ajándékait
Fotó: ROTA / Getty Images

4. Richard Burton ajándéka Elizabeth Taylornak

Elizabeth Taylor, aki sokak szerint minden idők legszebb és legelőkelőbb hollywoodi színésznője volt, meglehetősen sok drága ékszert kapott élete során. Taylor elképesztő gyűjteményét 2011-ben adták el egy jótékonysági árverésen, nem kevesebb, mint 116 millió dollárért, vagyis több mint 40 milliárd forintnak megfelelő összegért.

A színésznő talán legértékesebb gyűrűje az a gyémánt-rubin gyűrű volt, amit egykori színészlegenda férjétől, Richard Burtontől kapott 1968 karácsonyára. A Van Cleef & Arpels márkájú gyűrű 4,2 millió dollárt ér ma, legalábbis ennyiért kelt el 2011-ben a Christie's aukciósház árverésén. Arról nincsenek információk, hogy Burton milyen áron vásárolta a gyűrűt, de az biztos, hogy az értéke attól is nőtt, hogy Elizabeth Taylor hordta.

3. Dmitrij Ribolovlev ajándéka a 22 éves lányának

Csak a dobogó harmadik fokára fért fel a Financeonline gyűjtése szerint Dmitrij Ribolovlev korábban gyilkossággal is gyanúsított orosz üzletember, oligarcha, aki 1995-ben lett az orosz Uralkali műtrágyagyártó vállalat elnöke. 2010-ben 6,5 milliárd dollárért eladta többségi részesedését az Uralkaliban három, Kremlhez köthető oligarchának. 2021-ben a nettó vagyona 6,7 ​​milliárd dollár volt, amivel akkor a 391. helyen állt a Forbes gazdagsági világranglistáján, jelenleg is ő a francia élvonalban szereplő AS Monaco tulajdonosa és a klub elnöke.

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha penthouse-a – összeszedtük a világ legdrágább karácsonyi ajándékait
Dmitrij Ribolovlev. Fotó: Xavier Laine / Getty Images

Ribolovlev lánya, Ekatyerina a 22. születésnapjára egy egészen komoly ajándékot kapott a dollármilliárdos apjától, egészen pontosan New York és a világ talán legdrágább, legelőkelőbb, úgymond legfancybb negyedében a Central Park West-en: egy penthouse-t, aminek az ára nem kevesebb, mint 88 millió dollár volt, vagyis átszámítva több mint 30 milliárd forintnak megfelelő összeg.

A szóban forgó ingatlan a Citigroup egykori igazgatója, Sandy Weill amerikai bankár tulajdona volt korábban.

Az elképesztő ingatlanról, amit a 22 éves Ekatyerina kapott meg 2011-ben, a Vanityfair készített riportot, amit itt lehet megnézni.

2. Thomas Walsh ajándéka lányának

A néhai amerikai bányász, Thomas Walsh lánya, Evalyn Walsh McLean birtokolta egykor a történelem két leghíresebb ékszerét, a Kelet csillagát és a Remény gyémántot.

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha penthouse-a – összeszedtük a világ legdrágább karácsonyi ajándékait
A Keleti csillaga. Fotó: Wikipédia

A Kelet Csillaga akkor került hozzá, amikor az édesapja által 1908-ban nászajándékra és karácsonyi ajándékként kapott pénzből megvásárolta a 94,8 karátos körte alakú gyémántot, amely egy 34 karátos, 32 szemből álló hatszögletű smaragd-gyöngy lánchoz volt rögzítve. Evalyn az ajándékba kapott összeget mind a gyémántra költötte, de három évvel később a férje is meglepte karácsonykor, és megvette neki a 45,52 karátos Remény gyémántot.

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha penthouse-a – összeszedtük a világ legdrágább karácsonyi ajándékait
A Remény gyémánt. Fotó: Dennis Brack / Bloomberg via Getty Images

Evalyn élete során rengeteget viselte az elképesztő ékszereit, nagy becsben tartotta őket, de nem vigyázott remegve rájuk. Rossz nyelvek szerint kedvenc kutyája nyakába akasztotta azt a medált, amelyiket épp nem viselte.

Harry Winston ékszerész Evalyn halála után megszerezte a két gyémántot, 1958-ban a Remény gyémántját a Smithonian's múzeumnak adományozta. A intézmény gyorsan be is biztosította az lzsert, nem kevesebbre, mint 250 millió dollárra, vagyis több mint 86 milliárd forintnak megfelelő összegre. A Kelet Csillaga alapvetően többet ér, mint a Remény gyémántja, egyes szakértők szerint legalább a dupláját, így a két gyémánt ára együtt több, mint 150 milliárd forintot érhet, de ezt pontosan nem fogjuk megtudni, ugyanis az ékszerek világának egyik legnagyobb rejtélye, hogy hol lehet a Kelet csillaga. Winston állítólag eladta Fárúk egyiptomi királynak, de a pénz soha nem érkezett meg hozzá a gyémántért cserébe.

1. Grigorij Orlov ajándéka II. Katalin orosz cárnőnek

Katalin orosz cárnő két dolgot nagyon szeretett: a gyémántokat és a szeretőjét, Grigorj Orlov grófot. A cárnő beleszeretett egy 189,62 karátos, tojás formájú, Indiából származó gyémántba, aminek a megszerzéséhez másik szerelmének, Orlov grófnak a segítségét kérte. A pletykák szerint Orlov karácsonyi ajándékként adta a gyémántot Katalinnak, aki ezért róla nevezte az ékszert Orlov gyémántnak.

A valóság ezzel szemben az lehet, hogy Katalin saját maga vette meg és utaztatta el Indiából a gyémántot, de ezt szerették volna az uralkodóház előtt titokban tartani, mert már így is azt beszélték, hogy a cárnő túlságosan is szereti az ékszereket.

Az ajándékozásról szóló történetet azért találhatta ki, hogy elhárítsa a felé irányuló kritikákat. Orlov és Katalin kapcsolata kifejezetten bizalmas volt. A cárnő nem Orlov, hanem III. Péter orosz cár felesége volt, akinek a halála után Katalin azt közölte, hogy a férjét „hagymázzal súlyosbított vérzéses görcs” vitte el, de valójában Alekszej Orlov, Katalin szeretőjének az öccse ölte meg véletlenül egy verekedés során. Sokak számára egyértelmű volt, hogy a trón várományosaként Katalin érdekelt volt Péter halálában, de végül soha nem került elő arra vonatkozó bizonyíték, hogy a cárnő parancsot adott volna a férje megölésére.

David Beckham nyaklánca, Richard Burton gyűrűje és egy végtelen pénzű oligarcha penthouse-a – összeszedtük a világ legdrágább karácsonyi ajándékait
Fotó:  Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Az Orlov gyémánt sokáig egy jogarban volt, de ma már a fent látható állapotában őrzik Moszkvában, az orosz állam tulajdonát képzi, az értékét nem becsülték fel, de a méretét tekintve minden kétséget kizáróan ez minden idők legdrágább karácsonyi ajándéka, már csak a történelmi jelentősége okán is.

Nyitókép: Elizabeth Taylor és Richard Burton egy bemutatón. Fotó: Getty Images

 

#Kultúra#gyémánt#ajándék#karácsony#pénz#család#biznisz#üzlet#Gazdaság#ma#elizabeth taylor#richard burton#david beckham#victoria beckham

Címlapról ajánljuk