Kultúra

Romákról szóló magyar film nyerte a ljubljanai filmfesztivál fődíját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 18. 20:44

Császi Ádám második nagyjátékfilmje, a Háromezer számozott darab című alkotás nyerte a Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Szombat este kihirdették a 34. Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjait. A szlovén filmfesztivál fődíját, a szlovén Telekom által szponzorált Jégmadarat Császi Ádám második nagyjátékfilmje, a Háromezer számozott darab című alkotás nyerte el.

A magyar rendező filmje a Perspektívák szekció legjobbjának bizonyult, az Iza Strehar, Agron Domi és Luis Fulvio Baglivi alkotta nemzetközi zsűri szerint „élénk filmes narratívával és eredeti forgatókönyvvel bíró, előítéleteket feltáró fekete vígjáték kihívást jelent a nézőknek”.

A Háromezer számozott darab című filmben egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazását mutatja be, amelyben elmosódik a határ fikció, abszurd és a szociografikus valóság között, mikjözben olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete.

A film forgatókönyvét Császi Ádám és Lengyel Balázs írta, az operatőr Balázs István Balázs volt, a főbb szerepeket Varga Norbert, Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck játszották.

Nyitókép: Unio Film

#Kultúra#Ljubljana#filmfesztivál#háromezer számozott darab#császi ádám

Címlapról ajánljuk