Kultúra

Markológéppel vájtak hatalmas lyukat a kínai nagy falba, mert útban volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 7. 8:57

Kínai építőmunkások markológéppel lerombolták a nagy fal egy védett szakaszát, mert nem akartak sokat kerülni.

Súlyos károkat okozott két kínai munkás a nagy fal egy védett szakaszán, ami Sanhszi tartományon húzódik keresztül, jelentette a BBC.

A rendőrséget augusztus 24-én riasztották azzal, hogy valakik lyukat vájtak a történelmi jelentőségű építmény 32., Ming korabeli szakaszán.

A kínai hatóságok szerint a védett műemlék megrongálásával gyanúsított 38 éves férfi és az 55 éves nő azért rombolta le a falat, hogy utat nyissanak rajta keresztül a túloldalra, és így munkagépükkel rövidebb úton tudjanak eljutni az építkezésre, ahol szerződéssel dolgoztak, írja a China Daily.

A rendőrség közlése szerint a gyanúsítottak egy már meglépő hasadékot szélesítettek ki markolójukkal, visszafordíthatatlan károkat okozva a nemzeti kulturális örökség részének számító falmaradványban.

Rövidebb utat kerestek markolójukkal a kínai munkások, csakhogy útban volt a nagy fal
Fotó: Youyu County Public Security Bureau/Handout via REUTERS

A kínai nagy falat 1987-ben nyilvánította az ENSZ a világörökség részévé. A kínai birodalmat az északi barbár törzsek támadásaitól védő erődítményrendszert i.e. 220 körül kezdték építeni és a hosszan kanyargó fal egészen az 1600-as évekig bővült újabb és újabb szakaszokkal.

A kínai nagy fal sok szakasza mára szinte teljesen lepusztult, csak nyomokban lelhető fel. A legjobb állapotban megmaradt részei épp a Ming-dinasztia által, a 14. és 17. század közt emelt szakaszok, mint amilyenben most kárt tettek a munkások.

Nyitókép: Youyu County Public Security Bureau/Handout via REUTERS

#Kultúra#kínai#kínai nagy fal#kulturális örökség#markológép#rombolás

Címlapról ajánljuk